Jeśli nie lubisz konsystencji kisielu z siemienia oraz jego smaku, może dodatek ulubionego soku, czy miodu cię przekona? A taki kisiel warto sobie zrobić, zwłaszcza jeśli cierpimy na częste zaparcia, zespół jelita drażliwego, męczący kaszel, przy stanach zapalnych gardła, czy krtani. Dodatkowo przyśpiesza metabolizm, regeneruje cały przewód pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza z toksyn, działa antybakteryjnie, zwalcza infekcje grzybicze, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.
Oto najzdrowszy kisiel na świecie i jak go zrobić?
2 duże łyżki siemienia z całych ziaren wlewamy do garnka i zalewamy 2-3 szklankami wody. Całość gotujemy przez 10-15 minut, i od czasu do czasu mieszamy. Kiedy zrobi się już kisiel zdejmujemy z ognia, szybko przecedzamy z ziaren i odstawiamy, aż ostygnie. Wlewamy sok (najlepsze będą: malinowy, truskawkowy, porzeczkowy), syrop , czy też miód i gotowe. Można dodać jeszcze sok z cytryny.
Uwaga! Osoby, które mają wrażliwe jelita piją tylko kisiel (bez ziarenek)!