email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Komosa ryżowa z warzywami (DASH). Lekkostrawne i niekomplikowane danie na śniadanie, podwieczorek czy lekką kolację.

Komosa ryżowa z warzywami (DASH). Lekkostrawne i niekomplikowane danie na śniadanie, podwieczorek czy lekką kolację.

Osoby z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia powinny częściej sięgać po komosę. Ziarna komosy ryżowej są bogate w tłuszcze nienasycone i są świetnym roślinnym źródłem białka. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób nerek i układu krążenia.

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała cebulka czerwona lub por
  • 1 małe awokado
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

Warzywa pokroić dowolnie, natkę pietruszki posiekać, dodać ugotowaną komosę ryżową, oliwę, przyprawić i smacznego :)

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.