email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kopytka w różnych kolorach.

Kopytka w różnych kolorach.

Kopytka są znacznie zdrowsze jeśli użyjemy mąki ziemniaczanej zamiast pszennej. Dodatkowo, aby jeszcze bardziej zachęcały postanowiłam je naturalnie „pokolorować” :) . Często w swojej kuchni stosuję jak i również polecam owoce oraz warzywa liofilizowane (w proszku), zwłaszcza w porze zimowej. Można je kupić już w wielu sklepach, chociaż najwięcej chyba i tak w sklepach internetowych, gdzie wybór jest znacznie większy. Liofilizacja jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Bardzo dobrze zabezpiecza się w ten sposób produkty przed zepsuciem, a dodatkowo zachowuje ich wartość odżywczą. Nie bez powodu, żywność liofilizowana od dawna stosowana jest przez himalaistów, alpinistów, żeglarzy, astronautów, kosmonautów i żołnierzy, a także w wyprawach samochodowych i rajdach.

Składniki:

  • 1 kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • Warzyw/owoce liofilizowane lub ugotowany burak, zmiksowany szpinak, jagody
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu trzeba odstawić na godzinę (najlepiej na 1 dzień do lodówki, obniżamy w ten sposób indeks glikemiczny ziemniaków).

Ziemniakami przeciskamy przez praskę. Dzielimy całość na 4 części i jedną część wyjmujemy, zostawiając w misce. W puste miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, wszystko mieszamy ze  sobą.

Bierzemy teraz jakąś porcję ziemniaków i do każdej dodajemy po 1 łyżce liofilizatu (tutaj na zdjęciu burak, jagody, czarna porzeczka, pietruszka). Znowu mieszamy. Oczywiście możemy użyć owoców świeżych, ale kiedy nie mamy czasu na dłuższe posiedzenia w kuchni :) najlepsze będą proszki liofilizowane. Liofilizowane warzywa i owoce zachowują większość najważniejszych witamin i minerałów.

Wkładamy kopytka do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna, i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Przekładamy na talerz, polewamy stopionym masłem z dodatkiem suszonego koperku, opcjonalnie sera parmezanu. Ja często dla wzmocnienia jeszcze bardziej wartości odżywczej dodaję warzywa ugotowane na parze albo podsmażone krótko na patelni (na zdjęciu podsmażone: cukinia, jarmuż, szynka drobiowa, por). Kopytka są również pyszne, kiedy wymieszamy je z ulubionym pesto.

Smacznego :)

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org

Dieta z Aliant

Sląskie laboratorium analityczne

Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.