Zanim podam przepis zacznę od tego, czym jest liofilizacja. Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie. A więc produkt w trakcie liofilizacji zostaje pozbawiony zawartej w nim wody; jest głęboko zamrożony i następnie szybko wysuszony. Taki produkt zachowuje wszystkie swoje naturalne wartości mineralne i witaminy. Co więcej, ze względu na duże skoncentrowanie produktów użytych do wyprodukowania liofilizatu zostaje większa zawartość witamin i minerałów, niż w tym samym produkcie świeżym.
Liofilizacja to nie nowość. Zastosowano ją po raz pierwszy w trakcie II wojny światowej przez armię amerykańską. Liofilizowane posiłki są obecnie niezbędnym elementem żywienia kosmonautów, himalaistów, sportowców ekstremalnych .
Żywność liofilizowana zachowuje naturalny smak, i jest bez dodatków chemicznych, a więc nie jak to wygląda w przypadku dań instant, które są pełne spulchniaczy, barwników, aromatów i innych dodatków.
Podczas liofilizacji usunięte zostają rakotwórcze azotyny oraz chorobotwórcze bakterie i inne mikroorganizmy odpowiedzialne za powstawanie niebezpiecznej pleśni. Liofilizacji poddaje się również szczepy dobroczynnych bakterii i wiele leków. Liofilizowane produkty można coraz częściej znaleźć w sklepach, nie tylko ze zdrową żywnością. Można również zamówić przez Internet.
Oto przepis na kopytka z liofilizowanego buraczka i jarmużu:
Składniki potrzebne na kopytka:
Ziemniaki gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę. Następnie łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami, solą i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę. Ciasto dzielę na pół: do jednej połowy dodaję 2 łyżki liofilizowanego buraka, a do drugiej 2 łyżki liofilizowanego jarmużu. Formuję wałki i nożem odcinam nasze kopytka. Kopytka gotuję w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 3 minuty. Podaję z podsmażoną cebulką lub bułką tartą.
Kolory naszych kopytek wyzwalają w dzieciach apetyt :)
A może macie ochotę na makaron z liofilizowaną aronią? Przepis znajdziecie tutaj:
http://dietetykapediatryczna.pl/articles/domowy-makaron-z-aroni.html