email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kopytka z buraka i jarmużu. Dlaczego produkty liofilizowane warto włączyć do jadłospisu?

Kopytka z buraka i jarmużu. Dlaczego produkty liofilizowane warto włączyć do jadłospisu?

Zanim podam przepis zacznę od tego, czym jest liofilizacja. Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie. A więc produkt w trakcie liofilizacji zostaje pozbawiony zawartej w nim wody; jest głęboko zamrożony i następnie szybko wysuszony. Taki produkt zachowuje wszystkie swoje naturalne wartości mineralne i witaminy. Co więcej, ze względu na duże skoncentrowanie produktów użytych do wyprodukowania liofilizatu zostaje większa zawartość witamin i minerałów, niż w tym samym produkcie świeżym.

Liofilizacja to nie nowość. Zastosowano ją po raz pierwszy w trakcie II wojny światowej przez armię amerykańską. Liofilizowane posiłki są obecnie niezbędnym elementem żywienia kosmonautów, himalaistów, sportowców ekstremalnych .

Żywność liofilizowana zachowuje naturalny smak, i jest bez dodatków chemicznych, a więc nie jak to wygląda w przypadku dań instant, które są pełne spulchniaczy, barwników, aromatów i innych dodatków.
Podczas liofilizacji usunięte zostają rakotwórcze azotyny oraz chorobotwórcze bakterie i inne mikroorganizmy odpowiedzialne za powstawanie niebezpiecznej pleśni. Liofilizacji poddaje się również szczepy dobroczynnych bakterii i wiele leków. Liofilizowane produkty można coraz częściej znaleźć w sklepach, nie tylko ze zdrową żywnością. Można również zamówić przez Internet.

Oto przepis na kopytka z liofilizowanego buraczka i jarmużu:

Składniki potrzebne na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki liofilizowanego buraka
  • 2 łyżki liofilizowanego jarmużu
  • 2 szklanki mąki pszennej (więcej jeśli potrzeba)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jaja
  • Pół łyżeczki soli

Ziemniaki gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę. Następnie łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami, solą i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę. Ciasto dzielę na pół: do jednej połowy dodaję 2 łyżki liofilizowanego buraka, a do drugiej 2 łyżki liofilizowanego jarmużu. Formuję wałki i nożem odcinam nasze kopytka. Kopytka gotuję w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 3 minuty. Podaję z podsmażoną cebulką lub bułką tartą.

 

                          

 

Kolory naszych kopytek wyzwalają w dzieciach apetyt :)

A może macie ochotę na makaron z liofilizowaną aronią? Przepis znajdziecie tutaj:

http://dietetykapediatryczna.pl/articles/domowy-makaron-z-aroni.html

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie tyl...

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie i w...

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

Dieta antyhistaminowa. Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób. Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktaj...

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na zd...

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.