email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kopytka z buraka i jarmużu. Dlaczego produkty liofilizowane warto włączyć do jadłospisu?

Kopytka z buraka i jarmużu. Dlaczego produkty liofilizowane warto włączyć do jadłospisu?

Zanim podam przepis zacznę od tego, czym jest liofilizacja. Liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie. A więc produkt w trakcie liofilizacji zostaje pozbawiony zawartej w nim wody; jest głęboko zamrożony i następnie szybko wysuszony. Taki produkt zachowuje wszystkie swoje naturalne wartości mineralne i witaminy. Co więcej, ze względu na duże skoncentrowanie produktów użytych do wyprodukowania liofilizatu zostaje większa zawartość witamin i minerałów, niż w tym samym produkcie świeżym.

Liofilizacja to nie nowość. Zastosowano ją po raz pierwszy w trakcie II wojny światowej przez armię amerykańską. Liofilizowane posiłki są obecnie niezbędnym elementem żywienia kosmonautów, himalaistów, sportowców ekstremalnych .

Żywność liofilizowana zachowuje naturalny smak, i jest bez dodatków chemicznych, a więc nie jak to wygląda w przypadku dań instant, które są pełne spulchniaczy, barwników, aromatów i innych dodatków.
Podczas liofilizacji usunięte zostają rakotwórcze azotyny oraz chorobotwórcze bakterie i inne mikroorganizmy odpowiedzialne za powstawanie niebezpiecznej pleśni. Liofilizacji poddaje się również szczepy dobroczynnych bakterii i wiele leków. Liofilizowane produkty można coraz częściej znaleźć w sklepach, nie tylko ze zdrową żywnością. Można również zamówić przez Internet.

Oto przepis na kopytka z liofilizowanego buraczka i jarmużu:

Składniki potrzebne na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki liofilizowanego buraka
  • 2 łyżki liofilizowanego jarmużu
  • 2 szklanki mąki pszennej (więcej jeśli potrzeba)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jaja
  • Pół łyżeczki soli

Ziemniaki gotuję i studzę. Przepuszczam przez prasę. Następnie łączę z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami, solą i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę. Ciasto dzielę na pół: do jednej połowy dodaję 2 łyżki liofilizowanego buraka, a do drugiej 2 łyżki liofilizowanego jarmużu. Formuję wałki i nożem odcinam nasze kopytka. Kopytka gotuję w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 3 minuty. Podaję z podsmażoną cebulką lub bułką tartą.

 

                          

 

Kolory naszych kopytek wyzwalają w dzieciach apetyt :)

A może macie ochotę na makaron z liofilizowaną aronią? Przepis znajdziecie tutaj:

http://dietetykapediatryczna.pl/articles/domowy-makaron-z-aroni.html

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.