Pewnie większość z was nigdy nie słyszała o standardach postępowania dietetycznego w kardiologii. Jest to dokument opisujący problem chorób układu krążenia w Polsce i na świecie, które wciąż są głównymi przyczynami zachorowalności, niepełnosprawności i przedwczesnej umieralności w krajach rozwiniętych. Jest on skierowany głównie do lekarzy i dietetyków, ale warto, aby pacjenci również zapoznali się z założeniami diety kardioprotekcyjnej, gdyż mogą okazać się naprawdę pomocne dla osób obciążonych ryzykiem, czy będących w trakcie dietoterapii oraz leczenia farmakologicznego. Praca zawiera rekomendacje, wytyczne oraz zasady postępowania dietetycznego w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Przestrzeganie zaleceń dietetycznych, podjęcie działań w zakresie profilaktyki przynosi ogromne korzyści dla zdrowia oraz znacznie zmniejsza ryzyka występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych. Dlatego postanowiłam dla was streścić i wymienić najważniejsze założenia diety kardioprotekcyjnej. Mam nadzieję, że dla większości z was okażą się pomocne i będą bodźcem do zmiany stylu życia oraz lepszego działania na rzecz zdrowia.
Główne założenia diety kardioprotekcyjnej:
- Utrzymanie należnej masy ciała w przedziale BMI 20-25 kg/m2. Zmniejszenie masy ciała o 5-10% (u osób z otyłością).
- Dieta powinna być oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym. Diety o udokumentowanej skuteczności to dieta DASH, dieta śródziemnomorska, dieta Portfolio. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów diety te wpływają na poprawę potencjału antyoksydacyjnego, i w efekcie obniżenie ciśnienia krwi, stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów.
- Zaleca się dietę z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych, ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych.
- Spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo (w tym 1 porcja ryb tłustych) obniża ciśnienie tętnicze, a największy efekt obserwuje się u chorych przyjmujących suplementację olejami rybnymi (ze względu na większą podaż kwasów Omega-3).
- Zaleca się dzienną podaż soli poniżej 5 g. Jednak obniżenie podaży do poniżej 3 g na dzień może przynieść dalsze korzyści zdrowotne.
- Należy ograniczyć węglowodany łatwoprzyswajalne, w tym głównie fruktozy i sacharozy.
- Zwiększyć podaż błonnika pokarmowego. Zalecana ilość to 30-45 g dziennie z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców. Kardioprotekcyjne źródło błonnika przypisuje się głównie produktom owsianym.
- Spożycie około 2 g steroli/stanoli roślinnych na dobę powoduje obniżenie stężenia cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL. Dobrym źródłem steroli roślinnych są: otręby ryżowe, oleje: kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy, orzechy, rosliny strączkowe, a także żywność funkcjonalna wzbogacane w sterole/stenole: margaryny miękkie, fermentowane napoje mleczne.
- Podaż kofeiny powinna być uzależniona od indywidualnej wrażliwości na ten składnik. Pacjenci z hipercholesterolemią powinny unikać kawy parzonej, niefiltrowanej.
- Osoby z grupy podwyższonego ryzyka (cukrzyca, hipercholesterolemia) powinny ograniczyć spożycie jaj do 3-4 na tydzień.
- Zalecana ilość warzyw to co najmniej 400 g dziennie, a owoców to co najmniej 200 g dziennie.
- Zwiększyć udział w diecie produktów bogatych w potas (owoce świeże i suszone, warzywa, melasa, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, orzechy). Potas zmniejsza aktywność układu współczulnego, hamuje agregację płytek, zmniejsza ryzyko zakrzepicy oraz ogranicza rozwój miażdżycy.
- Korzystne jest zwiększenie udziału białka ze źródeł roślinnych. Co najmniej 25 g dziennie białka sojowego to zalecana ilość. Zakłada się kilka potencjalnych mechanizmów kardioprotekcyjnego działania białka sojowego, w tym efekt antyoksydacyjny związany z zawartością izoflawonów.
- Zalecana ilość płynów to 1,5-2 l dziennie (ze wszystkich źródeł), w tym głównie woda o niskiej zawartości sodu.
- Włączenie do codziennej diety 1-2 ząbków czosnku co sprzyjać będzie zmniejszeniu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Zaleca się by orzechy (niesolone) w ilości ok. 30 g dziennie stanowiły stały element diety.
- Należy ograniczyć spożywanie alkoholu. Zaleca się, aby mężczyźni ograniczyli podaż alkoholu do 20 g na dobę, a kobiety do 10 g/dobę. Nadużywanie alkoholu może być przyczyną oporności na leki. Osoby z nieprawidłowym stężeniem triglicerydów powinny całkowicie wykluczyć alkohol z diety.
- Zaleca się od 2,5 do 5 godzin tygodniowo ćwiczeń o średniej intensywności lub co najmniej 30-60 minut aktywności fizycznej przez większość dni w tygodniu.
Stosowanie farmakoterapii nie zwalnia pacjentów z przestrzegania zaleceń dietetycznych!
Źródło:
STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO
W KARDOLOGII. STANOWISKO POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYKI
2016. 2016 ∙ vol. 9∙WYDANIE SPECJALNE∙ ISSN 1897-7022
https://www.researchgate.net/publication/311470925_STANDARDY_POSTEPOWANIA_DIETETYCZNEGO_W_KARDOLOGII_STANOWISKO_POLSKIEGO_TOWARZYSTWA_DIETETYKI_2016
powrót