Siarka to pierwiastek mineralny, który pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie. To właśnie m.in. od siarki zależy, czy włosy są lśniące, a paznokcie mocne. Tak więc jakie jest działanie siarki w naszym organizmie?
Jak rozpoznać niedobór siarki?
Jednym z najbardziej widocznych objawów niedoboru siarki jest ciemny pierścień na brzegu tęczówki oka.
Niedostateczne spożywanie białka powoduje niedobory tego pierwiastka. Włosy zazwyczaj twardnieją i wypadają, również szybciej siwieją; skóra traci jędrność, a paznokcie zaczynają się łamać. Procesy detoksykacyjne zwalniają tempo. Również zaczynają się problemy ze wzrokiem, z czasem prowadzące do zaćmy.
Jeśli masz niedobór siarki, masz również niedobór magnezu, wapnia, krzemu, żelaza, potasu, jodu i manganu. Jest to spowodowane zaburzeniami w przyswajaniu. A więc najpierw zacznij od siarki, to z resztą nie będzie problemu!
Pokarmy bogate w siarkę.
Są to głównie produkty białkowe: mięso, drób, ryby, jaja, mleko i nabiał.
Siarka występuje także w rzodkiewce, kapuście, brokułach, kalafiorze, awokado, brokułach, selerach, cebuli, czosnku, ziemniakach, rzepie, morelach czy pomidorach.
Siarka nie stanowi zagrożenia toksycznego. Jej nadmiar usuwany jest z moczem.