location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Liście czosnku. Wiosenny zastrzyk zdrowia.

Liście czosnku. Wiosenny zastrzyk zdrowia.

Kiełkujący czosnek o tej porze roku to samo dobro. Wykorzystajcie ten czas, aby wzmocnić organizm po zimie. Każdy dobrej jakości czosnek zaczyna wiosną kiełkować. Małe pędy wyglądem przypominają szczypiorek. U nas rośnie już w ogrodzie, więc wykorzystuję młode listki kulinarnie. :)

W tym okresie warto użyć młodziutkich liści czosnku, które możesz także łatwo pozyskać wysadzając kilka ząbków w doniczce i ustawiając ją na okiennym parapecie. Zielone pędy czosnku są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, regulujących pracę serca i chroniących przed wirusami, grzybami, bakteriami oraz nowotworami. Siekane liście dobrze jest dodać do twarogu, jogurtu, zup, past chlebowych, masła.

Liście czosnku posiadają podobne właściwości lecznicze jak ząbki, a przy tym są delikatniejsze w smaku i łatwiej jest zachęcić dzieci do ich spożywania. Wykorzystajcie ten czas.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.