email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Magnez - partner gospodarki potasowej.

Magnez - partner gospodarki potasowej.

Niedobór potasu może wynikać z hipomagnezemii (niedoboru magnezu).

Dieta bogata w przetworzoną żywność z niską podażą świeżych owoców i warzyw często nie zawiera wystarczającej ilości potasu. Dodatkowo czynnikiem nasilającym niedobór potasu, zwłaszcza u chorych przyjmujących długotrwale leki moczopędne, może być deficyt magnezu. Niskie stężenia magnezu zwiększa wydalanie potasu, ponieważ pompa sodowo-potasowa do swej pracy wymaga obecności jonów magnezu. I mamy takie błędne koło.

Magnez jako aktywator i kofaktor enzymów bierze udział w przebiegu wielu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, kwasów nukleinowych, lipidów i węglowodanów, a także uczestniczy w transporcie elektrolitów przez błony komórkowe. Odgrywa istotną rolę w procesie skurczu mięśnia sercowego, jest stabilizatorem płytek krwi i fibrynogenu. Redukuje  zwiększone napięcie i reaktywność naczyń. Wiele badań potwierdza także zależność między suplementacją magnezu a obniżeniem ciśnienia tętniczego.

Zalecana dobowa zawartość magnezu w diecie wynosi 420 mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet, przy czym dobowe zapotrzebowanie wzrasta w czasie wysiłku fizycznego, w stanach stresu, w okresie ciąży i karmienia piersią.

Słaba przyswajalność magnezu może być obniżana przez konsumpcję słodyczy, kawy, alkoholu, wolnych kwasów tłuszczowych oraz przez diuretyki, inhibitory kalcyneuryny (grupa leków o właściwościach immunomodulującyh i przeciwzapalnych) oraz prawdopodobnie inhibitory pompy protonowej (grupy leków stosowanych przy dolegliwościach górnego odcinka przewodu pokarmowego takie jak zgaga, refluks).

Niedobór magnezu powoduje wiele niespecyficznych dolegliwości i dotyczą one wielu układów, dlatego często trudno go rozpoznać. Najczęściej w pierwszej kolejności objawy pochodzą z układu nerwowego i są to:

  • nadpobudliwość,
  • zaburzenia snu,
  • uczucie zmęczenia,
  • zmienność nastroju,
  • depresja, apatia,
  • halucynacje,
  • zaburzenia świadomości,
  • zaburzenia równowagi, koncentracji uwagi, pamięci,
  • bóle głowy, oczopląs,
  • drżenia mięśniowe,
  • bolesne skurcze mięśni,
  • mrowienia,
  • parestezje. 

Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą pojawić się pod postacią:

  • nudności,
  • wymiotów,
  • biegunek lub zaparć,
  • dysfagii,
  • a w skrajnych przypadkach nawet niedrożności porażennej.

Niedobór magnezu uznawany jest za jeden z ważnych czynników ryzyka w patogenezie chorób sercowo-naczyniowych. Może wywoływać zaburzenia rytmu serca: pobudzenia dodatkowe oraz częstoskurcze nadkomorowe i komorowe, migotanie przedsionków, a nawet migotanie komór. Istnieją przypuszczenia, że niedobór magnezu może mieć udział w etiologii nadciśnienia tętniczego, udarów niedokrwiennych, skurczów tętnic wieńcowych, rozwoju miażdżycy, nowotworów, kamicy nerkowej i cukrzycy typu 2.

W miarę pogłębiania się niedoboru pojawiają się objawy tężyczki opornej na leczenie preparatami wapnia. Niedobór magnezu może przyczyniać się do skurczu mięśni gładkich dróg oddechowych i w efekcie do duszności, dając obraz astmy rzekomej, a także może nasilać objawy astmy oskrzelowej i innych chorób atopowych.

DIETA i SUPLEMENTACJA

Szczególnie bogate w magnez są produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste i orzechy. Dodatkowym źródłem łatwo przyswajalnego magnezu jest woda mineralna o średnim i wysokim stopniu mineralizacji. Wyniki badań wskazują, że w Polsce dieta większości osób nie zawiera wystarczającej ilości pokarmów bogatych w magnez.  Warto zatem rozważyć jego suplementację. Największą przyswajalność magnezu podanego w formie organicznej wykazano dla cytrynianu magnezu. Wchłanianie preparatów magnezu z przewodu pokarmowego dodatkowo zwiększa równoczesne podanie witaminy B6.

Jak zatem się dowiadujemy, niedobór potasu może wynikać z niedoboru magnezu. Jednak każda suplementacja witamin i pierwiastków powinna być zawsze uzgadniania z lekarzem, zwłaszcza kiedy pacjent jest leczony przewlekle na różne schorzenia i zalecana jedynie wtedy, kiedy w organizmie zostaną stwierdzone niedobory.

 

Bibliografia:

Mączyńska L., Potas i magnez – sztuka suplementacji. Medycyna po Dyplomie. 2018- 11.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.