email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Miody i inne produkty pszczele. Który najlepszy? Kilka ciekawostek, które warto poznać.

Miody i inne produkty pszczele. Który najlepszy? Kilka ciekawostek, które warto poznać.

Miód posiada nie tylko walory smakowe, ale od wieków wiadomo, że działa wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. Szczególnie polecany jest dzieciom, młodzieży, osobom starszym, wyniszczonym chorobami lub nadmiernym wysiłkiem. Oto kilka ciekawostek o miodach z prac przeglądowych:

  • Aby jak najdłużej zachowywał swoją wartość biologiczną miód należy przechowywać w miejscu chłodnym (o temperaturze ok. 10–15°C), suchym (o wilgotności powietrza nieprzekraczającej 60%) i zacienionym.
  • Działanie antybiotyczne miodu potęguje rozpuszczenie go w ciepłej wodzie, herbacie lub mleku. Rozcieńczenie miodu powoduje znacznie szybsze powstawanie antybakteryjnego nadtlenku wodoru. Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu może wzrastać od 6 do 220 razy w porównaniu z miodem nierozcieńczonym. Do miodów o dużej zawartości tego związku należą: miód kasztanowy i miód ze spadzi iglastej.
  • Wiele badań wykazuje, iż  najaktywniejsze enzymatycznie są miody ciemne: gryczany, wrzosowy, miód ze spadzi iglastej oraz leśny. Odmiany te wyróżniają się także największą aktywnością przeciwdrobnoustrojową.
  • Najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne wykazuje pyłek i propolis, znacznie większe niż sam miód.
  • Miód zwiększa poziom hemoglobiny, objętość krwinek czerwonych oraz poziomu żelaza we krwi.
    Ponadto, fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza.
  • Zbyt duże spożycie miodu może spowodować efekt łagodnie przeczyszczający u osób, u których występuje nietolerancja fruktozy. Ten efekt natomiast jest często wykorzystywany w leczeniu zaparć.
  • Miód, propolis, pyłek kwiatowy mają na zdolność eliminowania metali ciężkich z organizmu.
  • Większymi właściwościami antyoksydacyjnymi charakteryzują się miody pochodzące ze wschodnich regionów Polski, gdzie temperatury na przełomie czerwca - sierpnia są większe niż temperatury w północnej i południowej części Polski.
  • Szacuje się, że miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej.
  • Dzieciom do roku nie należy podawać miodu ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić (bardzo rzadkie przypadki) do zachorowania na botulizm dziecięcy.

 

Bibliografia:

  • Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu; http://www.czytelniamedyczna.pl/6245,wsplczesne-pogldy-na-mechanizm-przeciwdrobnoustrojowego-dziaania-miodu.html

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.