email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Miody i inne produkty pszczele. Który najlepszy? Kilka ciekawostek, które warto poznać.

Miody i inne produkty pszczele. Który najlepszy? Kilka ciekawostek, które warto poznać.

Miód posiada nie tylko walory smakowe, ale od wieków wiadomo, że działa wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. Szczególnie polecany jest dzieciom, młodzieży, osobom starszym, wyniszczonym chorobami lub nadmiernym wysiłkiem. Oto kilka ciekawostek o miodach z prac przeglądowych:

  • Aby jak najdłużej zachowywał swoją wartość biologiczną miód należy przechowywać w miejscu chłodnym (o temperaturze ok. 10–15°C), suchym (o wilgotności powietrza nieprzekraczającej 60%) i zacienionym.
  • Działanie antybiotyczne miodu potęguje rozpuszczenie go w ciepłej wodzie, herbacie lub mleku. Rozcieńczenie miodu powoduje znacznie szybsze powstawanie antybakteryjnego nadtlenku wodoru. Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu może wzrastać od 6 do 220 razy w porównaniu z miodem nierozcieńczonym. Do miodów o dużej zawartości tego związku należą: miód kasztanowy i miód ze spadzi iglastej.
  • Wiele badań wykazuje, iż  najaktywniejsze enzymatycznie są miody ciemne: gryczany, wrzosowy, miód ze spadzi iglastej oraz leśny. Odmiany te wyróżniają się także największą aktywnością przeciwdrobnoustrojową.
  • Najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne wykazuje pyłek i propolis, znacznie większe niż sam miód.
  • Miód zwiększa poziom hemoglobiny, objętość krwinek czerwonych oraz poziomu żelaza we krwi.
    Ponadto, fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza.
  • Zbyt duże spożycie miodu może spowodować efekt łagodnie przeczyszczający u osób, u których występuje nietolerancja fruktozy. Ten efekt natomiast jest często wykorzystywany w leczeniu zaparć.
  • Miód, propolis, pyłek kwiatowy mają na zdolność eliminowania metali ciężkich z organizmu.
  • Większymi właściwościami antyoksydacyjnymi charakteryzują się miody pochodzące ze wschodnich regionów Polski, gdzie temperatury na przełomie czerwca - sierpnia są większe niż temperatury w północnej i południowej części Polski.
  • Szacuje się, że miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej.
  • Dzieciom do roku nie należy podawać miodu ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić (bardzo rzadkie przypadki) do zachorowania na botulizm dziecięcy.

 

Bibliografia:

  • Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu; http://www.czytelniamedyczna.pl/6245,wsplczesne-pogldy-na-mechanizm-przeciwdrobnoustrojowego-dziaania-miodu.html

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.