email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Mleko a histamina.

Mleko a histamina.

Mleko i jego przetwory nawet podczas przechowywania w temp. chłodniczej i pokojowej nie stanowią zagrożenia zatrucia histaminą.
Jednak osoby z nietolerancją histaminy powinny mieć na uwadze właściwy wybór mleka.
 
Świeże mleko nie zawiera zwykle histaminy lub występuje ona w bardzo małych ilościach (mniej niż 0,3 mg/kg). Jednak, mleko UHT może zawierać średnio o 72% więcej histaminy niż mleko spożywcze. Zawartość histaminy w mleku w proszku może być o 105% wyższa niż w mleku pasteryzowanym. Stwierdzono, że najwyższą zawartością histaminy charakteryzowało się mleko w proszku odtłuszczone (3,18 mg/100 g). Przyczyną tak wysokiej zawartości histaminy w produkcie jest prawdopodobnie zagęszczenie i odwodnienie surowca i tym samym uzyskanie wyższej koncentracji poszczególnych składników mleka w 100 g gotowego produktu.
 
Podsumowując przebadane produkty, najwięcej histaminy zawiera mleko w proszku odtłuszczone (3,18 mg/100 g produktu), następnie mleko krowie UHT (2,51 mg/100 g), mleko kozie UHT (2,29 mg/100 g) oraz mleko pasteryzowane wyborowe (1,55 mg/100 g). Najmniej histaminy zawierało mleko kozie świeże, niepasteryzowane (1,24 mg/100 g).
 
 
Źródło:
Madejska A., i in., Aminy biogenne w serach podpuszczkowych dojrzewających jako zagrożenie zdrowia konsumentów., Med. Weter. 2017, 73 (4), 214-219.
Czerniejewska-Surma B., Żochowska J., Poziom histaminy w wybranych rodzajach mleka dostępnych w obrocie handlowym. Żywność. 4(3 7 ), 2 0 0 3.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.