email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Mocne NIE dla sztucznych napoi – czyli trochę o tym, co się dzieje w organizmie po wypiciu jednej szklanki Coli.

Mocne NIE dla sztucznych napoi – czyli trochę o tym, co się dzieje w organizmie po wypiciu jednej szklanki Coli.

Czego możesz nie wiedzieć o Coli i innych słodkich napojach ze sztucznymi dodatkami? Przeczytaj zanim sięgniesz po kolejną szklankę. Mam nadzieję, że poniższe punkty jednak zmotywują cię to tego, abyś częściej sięgał/-a po wodę niż po jakikolwiek napój sztucznie słodzony.

  1. Napoje zawierają całkiem pokaźną listę substancji chemicznych (barwniki, aromaty, konserwanty, aspartam, substytuty cukru, cukry, cukry, cukry i jeszcze inne cukry), które uszkadzają ludzkie DNA.
  2. Wypijając ok. 2 szklanek Coli blokujesz sobie wchłanianie wapnia, potasu i magnezu na całą dobę.
  3. 20 minut po wypiciu Coli rozpoczyna się walka organizmu z cukrem, następuje strzał insuliny, komórki żerne (makrofagi, które walczą ze złymi bakteriami, pochłaniają niepotrzebne komórki, dają nam odporność) zostają porażone na przynajmniej  godzinę. To dlatego osoby cierpiące na cukrzycę mają stale obniżoną odporność i nie mogą dopuszczać do nawet najmniejszych zranień.
  4. Napoje słodzone to doskonała pożywka dla bakterii i grzybów w naszym organizmie.
  5. Wątroba z powodu nadmiernej dawki cukru, przetwarza go na tłuszcz.
  6. Gazowany napój drażni układ pokarmowy; powodując zespół drażliwego jelita, różne reakcje alergiczne.
  7. W jednej puszce jest 10 łyżeczek cukru. Nie licząc już innych słodzików.
  8. Nie czujesz przesłodzenia, bo kwas fosforowy (używa się go do usuwania rdzy) niweluje ten smak.
  9. W Stanach Zjednoczonych kilka oddziałów drogówki posiada własne galony coca-coli. Po co? Po  wypadkach Cola szybko zmywa krew z jezdni. No więc pytanie co taka Cola może zrobić z twoją krwią?
  10. Coca-Cola stale (wobec minimalnego spadku sprzedaży) sponsoruje naukowców, żeby przekonać świat, że cukier nie tuczy. No więc kolejne pytanie. Czyli tego typu napoje można pić do woli? A to ciekawe.

Czy warto więc dla 1 puszki stracić składniki odżywcze, które Twój organizm wykorzystuje by leczyć stany zapalne, niszczyć patogeny, budować mocne kości i zęby? Ja jednak świadomie wybieram wodę. :)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.