email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Najświeższe zalecenia przydatne podczas leczenia choroby wrzodowej i stanów zapalnych żołądka oraz dwunastnicy.

Najświeższe zalecenia przydatne podczas leczenia choroby wrzodowej i stanów zapalnych żołądka oraz dwunastnicy.

Najświeższe zalecenia przydatne podczas leczenia choroby wrzodowej i stanów zapalnych żołądka oraz dwunastnicy:

- Ostatnio posiłek dnia należy spożyć najlepiej 2 godziny przed snem.

- Kawa i mocna herbata pobudzają wydzielanie kwasów żołądkowych; należy więc ograniczyć je do 1 filiżanki dziennie, albo najlepiej całkowicie je odstawić.

- Nie pij alkoholu (uważaj na piwo! słód w nim zawarty wzmaga wydzielanie soków żołądkowych) i nie pal papierosów!

- Unikać bezwzględnie potraw smażonych, ostro przyprawionych, wędzonych, grillowanych. Podczas smażenia i grillowania powstają benzopireny, które wzmagają dolegliwości bólowe i wpływają na rozwój nowotworu  żołądka.

- Unikać sosów, produktów marynowanych, esencjonalnych wywarów z mięsa lub kości.

- Z pieczywa najlepsze są pszenne czerstwe bułki. Ograniczyć trzeba pieczywo razowe, żytnie, makaron.

- Unikać warzyw o właściwościach wzdymające tj. brokuły, kalafior, kapusta, czosnek, cebula itp.

- Warzywa i owoce zaleca się w postaci rozcieńczonych soków (np. sok z marchwi rozcieńczony wodą) i gotowanych przecierów.

- Jedz banany, gdyż chronią żołądek przed kwasem wytwarzając lepszą osłonę przed sokami trawiennymi.

- Między posiłkami można pić kompoty bez cukru, wodę - zalecam picie letniej wody –mineralną niegazowaną lub napary herbaty ziołowej.

- Kawę najlepiej zamienić na zieloną herbatę, która blokuje działanie kancerogenów odpowiedzialnych za raka żołądka; nie przesadzać jednak z jej ilością;

- Unikać posiłków z małą ilością wody oraz o szorstkiej i chropowatej strukturze.

- Nie dopuszczaj do zaparć. Toksyny znajdujące się w organizmie muszą być usuwane codziennie.

- Zakupioną żywność myj zaraz po przyjściu do domu, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Owoce i warzywa powinny być świeże. Produkty nieświeże, dodatkowo źle przechowywane często są zakażone pleśniami, i zawierają aflatoksyny, które mają działanie kancerogenne.

- Unikać stresu – naucz się go kontrolować, ćwicz głębokie wdechy i powolne wydechy.

- Jadać regularnie o tej samej porze.

- Zastosować śluzy roślinne powlekające błonę śluzową żołądka. Śluzy zawierają: nasienie lnu, korzeń prawoślazu, nasienie babki płesznik, porost islandzki.

- Posiłki nie powinny być zbyt duże objętościowo. Należy jeść powoli, bez pośpiechu. Dokładnie przeżuwaj pokarm.

- W okresie zaostrzenia choroby potrawy muszą mieć konsystencję papkowatą. Należy je miksować, przecierać lub mielić.

- Wskazane są zioła, które działają przeciwzapalnie i łagodzą podrażnienia, np. rumianek, melisa.

- Ogranicz spożycie czekolady. Może ona rozluźnić mięśnie wpustu, powodując zgagę.

- Niedobory witamin należy wyrównać świeżymi sokami warzywno-owocowymi (które można rozcieńczać przegotowaną wodą).

- Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, pieczenia w folii, duszenia bez uprzedniego obsmażania.

- Bardzo ważna jest temperatura potraw. Nie mogą one być ani zbyt zimne, ani zbyt gorące. Ponieważ te pobudzają motorykę żołądka, gorące zaś dodatkowo powodują przekrwienie błony śluzowej żołądka.

- Unikać prozapalnych tłuszczów (olejów: kukurydzianego, sojowego, słonecznikowego, margaryn); jedz więcej: oliwy z oliwek, olejów z awokado, kokosa, lnu i rzepaku.

- Dbaj o nawodnienie organizmu. Płyny rozcieńczają soki żołądkowe i zmniejszać ich agresywne działanie na podrażnienia błonę śluzową.

- Dbaj o to, aby twoje ubrania nie uciskały brzucha.

- Unikaj przechłodzenia organizmu.

- Uwaga na mleko! Jeszcze niedawno zalecane przy wrzodach, chociaż przynosi doraźną ulgę, stymuluje jednak wydzielanie soku żołądkowego. Mleko więc nie jest zabronione, ale nie należy go pić w dużych ilościach.

- Uwaga na popularną miętę! Okazuje się, że picie mięty na bolący żołądek to nie najlepszy pomysł. Szczególnie powinny uważać osoby cierpiące na refluks żołądkowo-przełykowy i przy wrzodach. Mięta stymuluje produkcję soku żołądkowego, a tego chcemy przy dietoterapii uniknąć. 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.