Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Przepisy - obiad
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

29-01-2016

2 min czytania

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Składniki pokarmowe w szpinaku poprawiają pamięć, zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych, a także spowalniają  skutki starzenia się mózgu.

Szpinak (i inne zielone rośliny) jest źródłem naturalnego magnezu.

Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Niestety zawiera kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.
 

Ciasto:

  • Mąka zwykła, trochę pełnoziarnistej
  • Mleko
  • Jajko
  • Bez cukru :)

Nadzienie:

  • Szpinak mrożony (cała paczka) lub świeży.
  • Twaróg (pół kostki, można więcej)
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Przyprawy

Sos

  • Jogurt
  • Można dodać 1 łyżkę majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Wszystko  wymieszać.

Najpierw zrobić  naleśniki.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, pokroić cebulę i smażyć. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Potem wrzucić biały ser i smażyć, aż ser się roztopi. Na koniec zetrzeć czosnek, przyprawić, i dodać jogurt. Wymieszać. Nadzienie rozprowadzić na naleśniku i zwinąć. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy naleśniki. Polać sosem czosnkowym. Można posypać żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do 10 minut.

Jeśli ktoś ma ochotę na mięso, można oczywiście do nadzienia dodać usmażone wcześniej mięso z kurczaka, lub mięso mielone. Prawda, że pyszne? :)