Składniki pokarmowe w szpinaku poprawiają pamięć, zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych, a także spowalniają skutki starzenia się mózgu.
Szpinak (i inne zielone rośliny) jest źródłem naturalnego magnezu.
Szpinaku nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. Niestety zawiera kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamieni.
Ciasto:
Nadzienie:
Sos
Najpierw zrobić naleśniki.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, pokroić cebulę i smażyć. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem. Potem wrzucić biały ser i smażyć, aż ser się roztopi. Na koniec zetrzeć czosnek, przyprawić, i dodać jogurt. Wymieszać. Nadzienie rozprowadzić na naleśniku i zwinąć. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy naleśniki. Polać sosem czosnkowym. Można posypać żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do 10 minut.
Jeśli ktoś ma ochotę na mięso, można oczywiście do nadzienia dodać usmażone wcześniej mięso z kurczaka, lub mięso mielone. Prawda, że pyszne? :)