Zdrowie ma kształt. Natura tak cudownie ukształtowała owoce i warzywa, że patrząc na nie możemy zauważyć na jaki organ ludzki mają najlepsze działanie. Czy kiedykolwiek pomyślałeś o tym, co przypomina orzech włoski? To nie przypadek, że kształty owoców i warzyw są jakie są. To wszystko jest ukształtowane po coś, wszystko ma swój cel i sens. Te cenne dary natury przypominają nie tylko ludzkie ciało, ale spożywanie ich gwarantuje lepsze zdrowie i samopoczucie.
Przekrojona marchew przypomina ludzkie oko. A wiadomo od wieków, iż marchew jest najlepsza na wzrok, zapobiega tzw. ‘’kurzej ślepocie’’.
A pomidor? Przekrojony przypomina serce. Spożywanie pomidorów chroni nas przed chorobą wieńcową i zawałem, a dodatkowo obniża stężenie złego cholesterolu. Kiść winogron również swoim kształtem przypomina serce, a każda kuleczka to jakby krwinka. A więc winogrona korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Orzech włoski natomiast wygląda jak mózg. Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te dobroczynne tłuszcze w nich zawarte „naoliwiają” nasze komórki nerwowe, dzięki czemu poprawia się koncentracja i zdolności zapamiętywania. Seler naciowy przypomina kość. Jest prawdziwą skarbnicą fosforu i wapnia co warunkuje prawidłową budowę kości.
Inne warzywa? Proszę, na przykład fasola. Kształtem przypomina nerkę, chyba się zgodzisz?
Owoc awokado przypomina macicę. Udowodniono kilkakrotnie ich spożywanie awokado raz w tygodniu zapobiega rakowi szyjki macicy. Co ciekawe awokado, rosnąc od kwiatu do dojrzałego owocu, potrzebuje 9-ciu miesięcy. Tyle ile trwa ciąża.
Jedząc owoce, czy warzywa wiedz, że natura nie bez powodu je stworzyła. Każdy owoc, każde warzywo ma wielką moc, naturalne paliwo dla twoich komórek. Owoce i warzywa spożywaj więc codziennie.