email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Natura podpowiada najlepiej, czyli jaki kształt ma zdrowie. Co przypomina ci marchewka?

Natura podpowiada najlepiej, czyli jaki kształt ma zdrowie. Co przypomina ci marchewka?

Zdrowie ma kształt. Natura tak cudownie ukształtowała owoce i warzywa, że patrząc na nie możemy zauważyć na jaki organ ludzki mają najlepsze działanie. Czy kiedykolwiek pomyślałeś o tym, co przypomina orzech włoski? To nie przypadek, że kształty owoców i warzyw są jakie są. To wszystko jest ukształtowane po coś, wszystko ma swój cel i sens. Te cenne dary natury przypominają nie tylko ludzkie ciało, ale spożywanie ich gwarantuje lepsze zdrowie i samopoczucie.  

Przekrojona marchew przypomina ludzkie oko. A wiadomo od wieków, iż marchew jest najlepsza na wzrok, zapobiega tzw. ‘’kurzej ślepocie’’. 
A pomidor?  Przekrojony przypomina serce. Spożywanie pomidorów chroni nas przed chorobą wieńcową i zawałem, a dodatkowo obniża stężenie złego cholesterolu. Kiść winogron również swoim kształtem przypomina serce, a każda kuleczka to jakby krwinka. A więc winogrona korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Orzech włoski natomiast wygląda jak mózg. Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te dobroczynne tłuszcze w nich zawarte „naoliwiają” nasze komórki nerwowe, dzięki czemu poprawia się koncentracja i zdolności zapamiętywania. Seler naciowy przypomina kość. Jest prawdziwą skarbnicą fosforu i wapnia co warunkuje prawidłową budowę kości.

Inne warzywa? Proszę, na przykład fasola. Kształtem przypomina nerkę, chyba się zgodzisz? 
Owoc awokado przypomina macicę. Udowodniono kilkakrotnie ich spożywanie awokado raz w tygodniu zapobiega rakowi szyjki macicy. Co ciekawe awokado, rosnąc od kwiatu do dojrzałego owocu, potrzebuje 9-ciu miesięcy. Tyle ile trwa ciąża.

Jedząc  owoce, czy warzywa wiedz, że natura nie bez powodu je stworzyła. Każdy owoc, każde warzywo ma wielką moc, naturalne paliwo dla twoich komórek. Owoce i warzywa spożywaj więc codziennie.
 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org

Dieta z Aliant

Sląskie laboratorium analityczne

Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.