Omówienie artykułu medycznego: Postępy Nauk Medycznych, t. XXVII, nr 12, 2014; Postępy Nauk Medycznych, t. XXVII, nr 12, 2014; Elżbieta Karpińska-Gasztoł, Małgorzata Gutowska, Piotr Zdunowski, Wojciech Zgliczyński; Zaczerwienienie twarzy – problem interdyscyplinarny. Nietolerancja histaminy w przebiegu niedoboru diaminooksydazy.
Klinika Endokrynologii, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego,Warszawa
Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Wojciech Zgliczyński
Źródło: http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2015/01/pnm_2014_843-846.pdf
Pragnę omówić przypadek pacjentki z nietolerancją histaminy na podstawie artykułu medycznego. Jest to również idealny przykład pacjentów piszących do mnie z klasycznymi objawiamy wskazującymi na nietolerancję histaminy w przebiegu niedoboru diaminooksydazy DAO. Chcę równocześnie zwrócić uwagę na ogromnie dużą rolę dietoterapii w przypadku omawianej nietolerancji. Sama jestem świadkiem jak dieta zmienia „histaminowych’’ pacjentów zmniejszając liczne objawy, dolegliwości, poprawiając samopoczucie, i dając przy tym lepszy efekt leczenia klinicznego. Od pewnego czasu pojawia się większa liczba osób z bielactwem i współistniejącym świądem, o czym też wspominają autorzy publikacji podkreślając znaczenie histaminy w patogenezie tej choroby. Bardzo dobrym posunięciem diagnostycznym może okazać się zbadanie enzymu DAO, szczególnie przy: zaczerwieniu i pieczeniu twarzy, trądziku różowatym, częstych wysypkach na skórze, chorobach tarzycy, stawów, migrenowych bólach głowy, częstych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, ze strony układu oddechowego, zaburzeniach rytmu serca, a nawet przy samej nerwicy, czy napadach lękowych.
Opis przypadku z Kliniki Endokrynologii (najważniejsze informacje):
70 letnia pacjentka skierowana do Kliniki Endokrynologii w Warszawie z podejrzeniem rakowiaka.
Dalsze postępowanie: Po kilkunastu latach u pacjentki wykonano oznaczenie poziomu histaminy we krwi: uzyskano istotnie podwyższony poziom. Wykonano oznaczenie diaminooksydazy (DAO) – enzymu rozkładającego tę aminę – i stwierdzono obniżoną jego aktywność.
Włączono dietę z ograniczeniem produktów zawierających histaminę, co spowodowało istotne zmniejszenie dolegliwości i dobry efekt kliniczny.
Jeżeli interesuje was dokładniejsza analiza przypadku zachęcam osoby z podobnym problemem do zapoznania się z artykułem (adres do artykułu podany wyżej). Mam nadzieję, że skieruje was to na właściwy tor leczenia i zwróci uwagę na ważność bardziej szczegółowej diagnostyki oraz dietoterapii w przypadku stwierdzonej nietolerancji.