email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Niższy cholesterol, cukier, ... czyli efekty 1-miesięcznej dietoterapii.

Niższy cholesterol, cukier, ... czyli efekty 1-miesięcznej dietoterapii.

Coraz częściej efekty diet, zwłaszcza jeśli nie trzeba na nie długo czekać, nawet i mnie samą zadziwiają. Co jakiś czas będę pokazywać Wam efekty różnych diet u niektórych z moich pacjentów, aby też uświadamiać wiele osób jak ogromny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne ma właściwe odżywianie. Dzisiaj chcę Wam przedstawić wyniki pacjenta, który po zawale serca (6 lat temu), z wysokim cholesterolem i przy problemach z wątrobą, zgłosił się do mnie w celu poprawy wyników morfologii krwi i oczywiście jakości życia.

Pan Janusz, lat 48; szukał pomocy w wielu ośrodkach, nie czuł formy, duże problemy z oddychaniem, wyniki się nie poprawiały, a waga ani nie drgnęła. Dieta wcześniejsza obejmowała duże ilości mięsa, ryżu, oleju kokosowego, jajek, generalnie słabo. Praktycznie w ogóle nie było owoców, warzywa w bardzo małej ilości. Jak zatem po 5 tygodniach diety zmieniły się wyniki pana Janusza? Jaką dietę zastosowałam? Zobaczcie sami (tabela).

Janusz T.

08.02.2021

16.03.2021

Cholesterol całkowity

368

241

Trójglicerydy

157

88

LDL

250

160

Glukoza

128

102

Wit D3

16

35

GFR (filtracja kłębuszkowa)

56

80

 

 

 

Waga (kg)

90

83

 

Duże zmiany szczególnie z cholesterolem. Na lekach niestety ten cholesterol nie spadał jakoś specjalnie, dopiero przy odpowiedniej diecie ruszyło. To samo dotyczy glukozy i innych parametrów. Zastosowałam dietę śródziemnomorską, oczywiście po polsku :) Ograniczyłam mięso, wprowadziłam dużo przeciwzapalnych produktów. Owoce również niskofruktozowe. Oczywiście dieta obejmowała redukcję, w granicach rozsądku, aby Pan Janusz nie tracił na masie mięśniowej. Pan Janusz był na początku przerażony ilością warzyw, ale w momencie gdy tylko poczuł się lepiej fizycznie, a samopoczucie też się poprawiało, coraz bardziej zaczął przekonywać się do diety. Już po 2 tygodniach zaczął u siebie zauważać duże zmiany: lepsza wydolność, sen, więcej energii, spadek ciśnienia. Waga ruszyła praktycznie od razu. Również cała rodzina powoli zaczyna zmieniać nawyki żywieniowe. Takie historie naprawdę radują serce niejednego dietetyka :)

Wybaczcie nie lubię pokazywać zdjęć pacjentów, nie każdy lubi, nie każdy chce, i nie będę tego robiła, to nie o to chodzi. My, dietetycy kliniczni, każdą dietoterapię weryfikujemy badaniami. Najważniejsze jest to co dzieje się w środku, a tutaj naprawdę duże zmiany. Jest co podziwiać :)

Pan Janusz bardzo pilnuje diety, dla mnie to pacjent idealny. Wciąż jeszcze trochę przed nami, ale wyniki są już bardzo obiecujące, a to tylko pierwszy miesiąc za nami :)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.