location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Omlet białkowy (z samych białek jaj).

Omlet białkowy (z samych białek jaj).

Żółtko jaj może powodować silne skurcze pęcherzyka żółciowego, co z kolei może wyzwalać bóle brzucha. Jest to ważna informacja dla osób z kamicą żółciową, chorobami trzustki, nowotworami przewodu pokarmowego. Dlatego lepiej zastosować samo białko, które nie będzie powodować dolegliwości.

Omlet białkowy można przyrządzić na słodko dodając mus owocowy, dżem, owoce lub bardziej wytrawnie – dodając np. na wierzch serek wiejski, zioła, kawałki mięsa, szynki, ryby. Pacjenci uwielbiają jajka w takiej formie, zwłaszcza, kiedy mamy pewność, że taki posiłek nie skończy się bólami/kolkami ze strony przewodu pokarmowego, a dodatkowo spożyjemy dobrze przyswajalne białko.

Składniki:

  • 2-4 jajka
  • Sól, pieprz
  • Masło/oliwa

Oddziel białka od żółtek. Białka przełóż do miski i ubij na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub masło i wyłóż delikatnie masę białkową. Omlet smaż na średnim ogniu. Po około 2 minutach drewnianą łopatką przewróć omlet na drugą stronę.

Można do omletu dodać pół łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.