email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Omlet biszkoptowy z jagodami.

Omlet  biszkoptowy  z jagodami.

Pyszny, sycący, puszysty, po prostu kwintesencja nadchodzącego lata. Zdjęcie wysłała pacjentka, która niedawno uczestniczyła w webinarze dotyczącym nietolerancji histaminy i wciąż korzysta z przepisów z naszej platformy :).

Webinar/wykład i dostęp do materiałów możecie uzyskać na tej stronie:

https://studiozycia.pl/p/nietolerancja-histaminy-webinar-online-html

 

Składniki:

  • Jaja kurze całe – 2 sztuki
  • Cukier do smaku
  • czarne jagody lub borówki - garść (mogą być mrożone)
  • mąka orkiszowa jasna lub  pełnoziarnista – 1.5 – 2 łyżki - lub kukurydziana w wersji bez glutenu.

 

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie wmieszać żółtka, cukier i na małych obrotach jeszcze chwilę ubijać, po czym  delikatnie wmieszać mąkę, już nie ubijać.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wlać masę i smażyć na średnim ogniu. Po chwili wyłożyć jagody na omlet, przykryć patelnię pokrywką. Odczekać kilka minut, aż omlet się zetnie. Po czym delikatnie omlet odwrócić i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Zsunąć omlet na talerz.

Można podawać ze skyrem.                                         

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.