Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Omlet marchewkowy z ricottą.

Omlet marchewkowy z ricottą.

Przepyszny, przede wszystkim bogaty w białko i karotenoidy posiłek na śniadanie czy podwieczorek. Smaczny, sycący i lekki …. polecam każdemu, zwłaszcza osobom uczącym się, pracującym, po treningu, w okresie rekonwalescencji. Także moim pacjentom onkologicznym na pewno posmakuje :). Serdeczności:).

Składniki:

  • 2  jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej lub jaglanej (może być każda)
  • Pół opakowania ricotty (100 g) / można zastąpić skyrem
  • 1 mniejsza marchewka
  • trochę cynamonu (można pominąć)
  • trochę miodu

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych lub grubych oczkach. Jajka ubijamy (można widelcem) z odrobiną cukru, następnie delikatnie mieszamy z  mąką owsianą, cynamonem, potartą marchewkę. Ciasto wylać na średnio rozgrzaną patelnię skropioną oliwą, smażyć kilka minut, aż omlet zacznie się ścinać. Odwrócić na drugą stronę.

Serek ricotta wymieszać z płynnym miodem. Omlet posmarować serkiem ricotta i wyłożyć ulubionymi dodatkami.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.