Panierka z ciecierzycy z pewnością jest zdrowsza od tradycyjnej bułki tartej i warto korzystać z niej częściej.
Ciecierzyca (potocznie zwana cieciorką) słynie z licznych walorów odżywczych i od wieków wiadomo, iż posiada liczne właściwości zdrowotne. Między innymi zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, poziom „złego” cholesterolu, poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci, a ze względu na bogactwo w witaminy z grupy B oraz magnez ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Warto również wspomnieć, iż ciecierzyca bogata jest przede wszystkim w kwas foliowy. To co ważne dla moich pacjentów, którzy podczas dietoterapii w insulinooporności, przy zaparciach szukają zdrowszych alternatyw i zamienników to wysoka zawartość błonnika w takiej panierce, niska zawartość tłuszczów nasyconych oraz niski indeks glikemiczny. Ciecierzyca doskonale nadaje się do panierowania mięs, ryb, kotletów, warzyw oraz jako dodatek do wielu farszów.
Ja najczęściej korzystam z tej panierki.
Jak wygląda wartość odżywcza takiego produktu, zobaczcie sami.
Wartość odżywcza produktu |
w 100 g |
Wartość energetyczna |
1575 kJ/ 374 kcal |
Tłuszcz |
6,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1,0 g |
Węglowodany |
52 g |
w tym cukry |
5,0 g |
Błonnik |
13 g |
Białko |
21 g |
Sól |
1,00 g |
Przedstawię wam przepis na najprostsze i szybkie danie właśnie z zastosowaniem takiej panierki.
Proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.
Składniki:
Pierś kroimy w bardzo małą kosteczkę, wrzucamy do miski, dodajemy startą cebulę, czosnek, starty żółty ser, jajko, mąkę, jogurt, przyprawy. Całość mieszamy. Łyżką nabieramy małe porcje, obtaczamy w panierce z ciecierzycy i smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.