email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Panierka z ciecierzycy. Zdrowa alternatywa bułki tartej? Przepis na proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Panierka z ciecierzycy. Zdrowa alternatywa bułki tartej? Przepis na proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Panierka z ciecierzycy z pewnością jest zdrowsza od tradycyjnej bułki tartej i warto korzystać z niej częściej.

Ciecierzyca (potocznie zwana cieciorką) słynie z licznych walorów odżywczych i od wieków wiadomo, iż posiada liczne właściwości zdrowotne. Między innymi zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, poziom „złego” cholesterolu,  poprawia stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci, a ze względu na bogactwo w witaminy z grupy B oraz magnez ma pozytywny wpływ na układ nerwowy. Warto również wspomnieć, iż ciecierzyca bogata jest przede wszystkim w kwas foliowy. To co ważne dla moich pacjentów, którzy podczas dietoterapii w insulinooporności, przy zaparciach szukają zdrowszych alternatyw i zamienników to wysoka zawartość błonnika w takiej panierce, niska zawartość tłuszczów nasyconych oraz niski indeks glikemiczny. Ciecierzyca doskonale nadaje się do panierowania mięs, ryb, kotletów, warzyw oraz jako dodatek do wielu farszów.

Ja najczęściej korzystam z tej panierki.

Jak wygląda wartość odżywcza takiego produktu, zobaczcie sami.

 

http://www.mamutsa.pl/wp-content/uploads/4_i3_0000_shadow.jpg

 

 

Wartość odżywcza produktu

   

 

    w 100 g

Wartość energetyczna

    1575 kJ/ 374 kcal

Tłuszcz

    6,4 g

w tym kwasy tłuszczowe  nasycone

    1,0 g

Węglowodany

    52 g

w tym cukry

    5,0 g

Błonnik

    13 g

Białko

    21 g

Sól

    1,00 g

 

Przedstawię wam przepis na najprostsze i szybkie danie właśnie z zastosowaniem takiej panierki.

Proste kotleciki drobiowe w panierce z ciecierzycy.

Składniki:

  • panier z ciecierzycy
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku, zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki owsianej/kukurydzianej/orkiszowej (do wyboru)
  • olej do smażenia

Pierś kroimy w bardzo małą kosteczkę, wrzucamy do miski, dodajemy startą cebulę, czosnek, starty żółty ser, jajko, mąkę, jogurt, przyprawy. Całość mieszamy. Łyżką nabieramy małe porcje, obtaczamy w panierce z ciecierzycy i smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.