location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pankejki / Placuszki cukiniowe na słodko.

Pankejki / Placuszki cukiniowe na słodko.

Placki z cukinii w wersji na słodko, to prosty sposób na to, aby z łatwością przemycić cukinię do dziecięcego menu. Placuszki są bardzo delikatne i naprawdę warto je spróbować. Polecane także na I, czy II śniadanie.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1 średnia cukinia starta na średnich lub grubych oczkach
  • 2 jajka
  • Około 1 szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej grecki)
  • 1 szklanka mąki (można mieszać;  u mnie zwykła z owsianą i gryczaną)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru lub miodu

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Patelnię rozgrzej, skrop oliwą lub olejem i smaż z obu stron.

Wyśmienicie smakuje z dżemem truskawkowym, borówkowym lub jagodowym oraz z ulubionymi owocami.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.