email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pasta z czarnej fasoli i dlaczego czarna najlepsza!

Pasta  z czarnej fasoli i dlaczego czarna najlepsza!

Ciemny kolor fasoli, czy innych warzyw lub owoców świadczy tylko o dużym nasyceniu cennych substancjach w nich zawartych. Im ciemniejszy kolor, tym lepiej. I to wszystko dzięki antocyjanom, które nadają roślinom kolor niebieski i czerwony. Antocyjany chronią nasze komórki przed starzeniem, degeneracją wyłapując wolne rodniki. Naukowcy odkryli, że czarna fasola może mieć aż 40 razy więcej przeciwutleniaczy niż fasola biała. A trzeba wiedzieć, że przeciwutleniacze wspomagają pracę mózgu. Fasola ma lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Osoby spożywające dużo fasoli wydają się być mnie podatne na nowotwory i choroby neurodegeneracyjne. Ponadto, fasola, głównie czarna, pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jest więc idealna dla cukrzyków.

Medycyna żywienia coraz głośniej mówi, iż należy powrócić do kuchni naszych dziadków. Nasi dziadkowie jedli dużo roślin strączkowych, nie mieli problemów z cholesterolem, miażdżycą, prostatą. Kobiety nie miały problemów z menopauzą ani PMS, ponieważ rośliny strączkowe zawierają fitoestrogeny, a te działają regulująco na układ hormonalny kobiet, jak i mężczyzn.

A więc czy te wszystkie zalety przekonały cię do czarnej fasoli? Warto nasiona strączkowe spożywać przynajmniej 3 razy w tygodniu.

Ta pasta posmarowana na świeżym chlebie smakuje wyśmienicie!

Pasta z czarnej fasoli:

  • 1 szklanka suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości.
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • Majeranek, sól, pieprz
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Natka pietruszki (nie dużo, tak do smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • Fasolę zmiksuj z pozostałymi składnikami. Smaruj na pieczywie.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.