Pasta z czerwonej fasoli  – naturalny antydepresant i zabójca złego cholesterolu. Białko, które przyśpiesza proces nadbudowy włókien mięśniowych po ciężkim treningu.
Artykuły
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

16-03-2016

2 min czytania

Pasta z czerwonej fasoli – naturalny antydepresant i zabójca złego cholesterolu. Białko, które przyśpiesza proces nadbudowy włókien mięśniowych po ciężkim treningu.

Jeśli ktoś nie lubi fasoli w całości, powinien ją spróbować w formie pasty. Smak jest już inny i jestem pewna, że posmakuje ci bardziej niż nie jedna wędlina. Pasta z czerwonej fasoli jest świetna na śniadanie. Jest lżejsza i po prostu smaczniejsza.

Badania naukowe stwierdzają jednogłośnie, iż regularne spożywanie fasoli (głównie tej o ciemniejszym zabarwieniu) wiąże się z obniżeniem cholesterolu LDL.  Ponadto jest polecana dla osób, które chcą odbudować masę mięśniową. Substancje zawarte w fasoli czerwonej hamują rozrost komórek nowotworowych. A jeśli chcesz uzupełnić witaminy z grupy B, to ta fasola jest najlepsza. Dlatego ma działanie antydepresyjne oraz poprawiające pamięć i koncentrację. Wzmacnia również funkcje nerek oraz nadnerczy. Dzięki zawartemu w niej błonnikowi pomaga w utrzymaniu odpowiedniego  poziomu cukru we krwi. To są tylko główne i sprawdzone od wieków właściwości płynące ze spożycia czerwonej fasoli. A jest ich więcej, jako że, fasola to jeden z najcenniejszych pokarmów jaki wydaje ziemia.

Przedstawiam wersję najprostszą przepisu, ale zachęcam do eksperymentowania :)

Składniki:

  • Pół  (można mniej) paczki czerwonej fasoli (ugotowanej)
  • 1 ząbek czosnku
  • Natka pietruszki
  • Olej (3-4 łyżeczki)
  • Przyprawy

Fasolę gotuję (dzień wcześniej moczę), odcedzam, przyprawiam. I ………… miksuję blenderem. Pycha :)