email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pasta z wątróbki pomocna w walce z anemią i przy niedoborach witamin z grupy B.

Pasta z wątróbki pomocna w walce z anemią i przy niedoborach witamin z grupy B.

Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakiekolwiek inny rodzaj mięsa.

Idealna pod względem zawartości dużej liczny mikroskładników w diecie osoby aktywnej, sportowca, osoby wyniszczonej i osłabionej leczeniem, przy spadku odporności, osłabionej kondycji psychicznej, czy też przy silnej anemii. Polecana również pacjentom onkologicznym. Wątróbka to przede wszystkim bardzo dobre źródło białka, porządna dawka witamin z grupy B, żelaza i cynku. Dzięki obecności dużych ilości witaminy A oraz likopenu wątróbka wspiera również pracę narządu wzroku.

Przepis na pastę:

  • Składniki:
  • 4-5 wątróbki drobiowe
  • 1 jabłko
  • 1 ugotowane jajko (opcjonalnie, można pominąć)
  • mleko do zamoczenia wątróbki
  • 1 cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • natka pietruszki
  • starta marchew (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, tymianek

 

Wątróbkę oczyszczamy i moczymy około 2 godziny w mleku. Tłuszcz (masło z oliwą) rozgrzewamy na patelni, układamy pokrojoną cebulkę, jabłko, czosnek, kawałki podrobów, tymianek i smażymy z każdej strony. Schłodzić, po czym wszystko zblendować na pastę razem z musztardą. Pamiętaj! Wątróbka nie może być sucha.
Jajko przecieramy przez sitko, natkę drobno siekamy, dodajemy do pasty. Ja dla uzyskania lepszego koloru ścieram jeszcze mały kawałek surowej marchewki na bardzo drobnych oczkach. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Wątróbka będzie smaczniejsza i delikatniejsza, jeśli pokrojoną na kawałki namoczymy na 2 godziny w mleku. Taka pasta jest najlepsza z dodatkiem świeżego lub suszonego pomidora czy ogórka kiszonego. Jeżeli smak wątróbki jest wciąż wyczuwalny, można dodać więcej musztardy.

Uwaga! Nie zaleca się spożywania wątróbki kobietom w ciąży, ze względu na wysoką zawartość witaminy A w wątróbce. Także, osoby chorujące na dnę moczanową lub mające podwyższony kwas moczowy powinny zrezygnować z wątróbki, ze względu na dużą zawartość puryn.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.