Podaję Wam przepis na paszteciki z farszem batatowym, które są przepyszne. O ich zrobienie często ktoś mnie poprosi. A ja chętnie je przygotowuję, szczególnie w okresie świąt, bo są proste i w miarę szybko się je robi.
Idealny na osób na diecie wegetariańskiej. Bardzo dobry z barszczem, ale przyznam, że czasem robię też inaczej, czyli na przykład z sosem czosnkowym. Jestem pewna, ze Wam posmakuje :)
Farsz z batatami:
Bataty trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Wszystko smażymy na oliwie lub maśle. Przyprawiamy do smaku. Odczekać, aby farsz się schłodził.
Opcjonalnie możemy dodać trochę potartego sera.
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1/4 mleka, 1 łyżkę mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn, delikatnie podgrzane mleko, żółtka i masło. Wyrobić przez 15 min. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2h. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować na duży prostokąt, następnie ciasto pokroić na paski. Na każdy placek wyłożyć farsz i rozsmarować równomiernie, zostawiając wolne brzegi, zwinąć rulon i pokroić nożem co 4-5 cm. Posmarować rozmąconym żółtkiem z łyżką mleka. Posypać białym i czarnym sezamem lub czarnuszką, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. ok. 15 min.