email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pesto zamiast multiwitaminowej tabletki. Pietruszkowo-lubczykowo-bazyliowe pesto o cudownym aromacie.

Pesto zamiast multiwitaminowej tabletki. Pietruszkowo-lubczykowo-bazyliowe pesto o cudownym aromacie.

Ogromną zaletą zielonego pesto są jego składniki odżywcze -to bomba witaminowa i minerałowa, Składniki te są lepiej przyswajalne dla organizmu ponieważ pochodzą  z natury, a nie z syntetycznie wyprodukowanych kapsułek multiwitaminowych.

Często osoby, który przez miesiące jedzą witaminy syntetyczne nie widzą żadnych dobrych zmian zdrowotnych, natomiast już po paru dniach zwiększonego spożycia wysokoodżywczych produktów zmiany te zaczynają być widoczne: polepsza się stan skóry i włosy stają się mocniejsze, zanika trądzik, przebarwienia, ponadto zauważa się: osłabienie objawów alergicznych, brak zaparć, lepsze trawienie, koncentracja i pamięć, przypływ siły i energii.

Pesto to świetny dodatek nie tylko do kanapek ale do omletów, mięsa, makaronów  i wielu innych potraw. Polecam zamiast żółtych serów , czy szynek.

Wszystkie składniki miksujemy na dość gładką masę, a konsystencję regulujemy wodą i ewentualnie olejem. Smaczego! Oto składniki na moje ulubione pesto:

Pietruszkowo-lubczykowo-bazyliowe pesto o cudownym aromacie

  • 1 garść pietruszki
  • 1 garść lubczyku
  • 1 garść bazylii
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • Płatki migdałowe lub orzechy włoskie/brazylijskie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki octu jabłkowego
  • Szczypta pieprzu, soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Woda

Opcjonalnie można dodac trochę awokado.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.