Ogromną zaletą zielonego pesto są jego składniki odżywcze -to bomba witaminowa i minerałowa, Składniki te są lepiej przyswajalne dla organizmu ponieważ pochodzą z natury, a nie z syntetycznie wyprodukowanych kapsułek multiwitaminowych.
Często osoby, który przez miesiące jedzą witaminy syntetyczne nie widzą żadnych dobrych zmian zdrowotnych, natomiast już po paru dniach zwiększonego spożycia wysokoodżywczych produktów zmiany te zaczynają być widoczne: polepsza się stan skóry i włosy stają się mocniejsze, zanika trądzik, przebarwienia, ponadto zauważa się: osłabienie objawów alergicznych, brak zaparć, lepsze trawienie, koncentracja i pamięć, przypływ siły i energii.
Pesto to świetny dodatek nie tylko do kanapek ale do omletów, mięsa, makaronów i wielu innych potraw. Polecam zamiast żółtych serów , czy szynek.
Wszystkie składniki miksujemy na dość gładką masę, a konsystencję regulujemy wodą i ewentualnie olejem. Smaczego! Oto składniki na moje ulubione pesto:
Pietruszkowo-lubczykowo-bazyliowe pesto o cudownym aromacie
Opcjonalnie można dodac trochę awokado.