Kiedy w domu unosi się słodki zapach miodu, cynamonu, imbiru i goździków, a dzieci chodzą zmazane od mąki i lukru to znak, że Święta są blisko. Zapraszamy więc na zdrowszą, ale równie smaczną wersję pierników.
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej (typ 720)
1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 1850)
0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
100 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków
szczypta kardamonu i gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 jajko
6 łyżek miodu (można dodać jeszcze 1 łyżkę cukru jeśli mają być słodsze). Zamiast miodu można użyć syropu klonowego.
Opcjonalnie dla jeszcze zdrowszej wersji: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Jeśli lubisz bardziej czekoladowe: dodaj 2 łyżeczki kakao lub karobu.
Na polewę 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Mąki przesiać do miski i dodać do niej składniki suche. Masło roztopić i wystudzone dodać do mąki, wraz z jajkiem i miodem. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce- przynajmniej 2h.
Ciasto rozwałkowujemy - wycinamy różnokształtne ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia; ciastka można posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut. Wystudzić najlepiej na kratce. Gdy ostygną polewamy je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub dekorujemy wg własnego uznania.
Smacznego i Wesołych Świąt.