email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pierniczki orkiszowo-żytnio-razowe.

Pierniczki orkiszowo-żytnio-razowe.

Kiedy w domu unosi się słodki zapach miodu, cynamonu, imbiru i goździków, a dzieci chodzą zmazane od mąki i lukru to znak, że Święta są blisko. Zapraszamy więc na zdrowszą, ale równie smaczną wersję pierników.

Składniki:

1 szklanka mąki żytniej (typ 720)
1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 1850)

0,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
100 g masła                                                                                                                                                    

1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki mielonych goździków

szczypta kardamonu i gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 jajko
6 łyżek miodu (można dodać jeszcze 1 łyżkę cukru jeśli mają być słodsze). Zamiast miodu można użyć syropu klonowego.

Opcjonalnie dla jeszcze zdrowszej wersji: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
Jeśli lubisz bardziej czekoladowe: dodaj 2 łyżeczki kakao lub karobu.

Na polewę 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

  • Do posmarowania przed pieczeniem:
    mleko

Mąki przesiać do miski i dodać do niej składniki suche.  Masło roztopić i  wystudzone dodać do mąki, wraz z jajkiem i miodem. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce- przynajmniej 2h.

Ciasto rozwałkowujemy - wycinamy różnokształtne ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia; ciastka można posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10 minut. Wystudzić najlepiej na kratce. Gdy ostygną polewamy je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub dekorujemy wg własnego uznania.

Smacznego i Wesołych Świąt.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.