Sezon na pokrzywę właśnie się zaczyna. Nie tylko zwiastuje nadejście wiosny, ale stanowi też swego rodzaju bardzo zdrową nowalijkę. A ja chętnie wykorzystuję ten czas dla wzmocnienia organizmu po zimie. Dlatego też pokrzywa zajmuje w mojej kuchni szczególne miejsce, zwłaszcza wczesną wiosną. Najlepiej zrywać ją w kwietniu i maju.
W ostatnich latach badacze skupiali swoją uwagę przede wszystkim na korzystnym wpływie pokrzywy zwyczajnej na alergię, artretyzm, cukrzycę oraz łagodny rozrost gruczołu krokowego. Przeglądając badania nie potrafię się nadziwić jak ogromny potencjał leczniczy posiada ta roślina.
Co o niej mówi świat nauki? Krótko streszczę :)
- Pokrzywa zwyczajna stosowana jest w celu obniżenia poziomu cholesterolu, mocznika, chlorku sodu, redukcji stanów zapalnych, łagodzenia bólu, zahamowania wypadania włosów, rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżenia ciśnienia krwi.
- Pozytywnie wpływa ona na proces leczenia ran.
- Zmniejsza ona poziom cytokin zapalnych dlatego może korzystnie działać w terapii przeciwreumatycznej.
- Znalazła zastosowanie w leczeniu obrzęków, kamicy nerkowej i chorób woreczka żółciowego.
- Dzięki obecności protein wiążących hormony płciowe wpływa na ograniczenie przerostu prostaty.
- Obniża temperaturę ciała.
- Stosowana jest w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych , m.in. pochodnych tyrozyny, wykazujących działanie przeciwhistaminowe.
- Napar z pokrzywy można stosować pomocniczo w przypadku cukrzycy, nieżytach żołądka, nieżytu śluzowo-błoniastego jelit, bólach głowy, chorobach płuc, trądziku oraz ogólnego osłabienia.
- Ma właściwości krwiotwórcze, dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na anemię.
- Ułatwia zrastanie się kości i wzmacnia je (ze względu na łatwo przyswajalny wapń i krzem).
- Zawarte w liściach flawonoidy, a także lektyna w korzeniach, wykorzystywane są pomocniczo w celu pobudzenia układu odpornościowego w walce z toczniem.
- Metanolowy ekstrakt z pokrzywy wykazał działanie przeciwbakteryjne wobec szczepów gronkowca złocistego opornego na metycylinę.
Co można wyczarować z pokrzywy? Naprawdę dużo: miody, syropy, soki, koktajle. Z powodzeniem dodaje się ją do surówek, sałatek, omletów, twarożku, farszów, past, zup, itd. Czerpmy zdrowie z tej cudownej rośliny, zupełnie za darmo!
Bibliografia:
powrót