email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pomidorowy pasztet z soczewicy i marchewki.

Pomidorowy pasztet z soczewicy i marchewki.

Pyszny i odżywczy pasztet roślinny o pięknym kolorze. Polecam do smarowania w towarzystwie innych dodatków, np. ogórek świeży lub kiszony, pomidor, rzodkiewki.

Spożywajcie więcej strączków, chociażby dlatego, że:

  • zawierają sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca, a także nowotworów.
  • zawierają witaminy z grupy B, które pozwalają regulować centralny układ nerwowy
  • zawierają błonnik pokarmowy, który wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit

a to tylko niektóre z ich zalet ....................

Przepis na pasztet:

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewica
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 3 jajka
  • około 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku (szczypta lub jeśli wolicie trochę więcej)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy do smażenia, masło, sól, pieprz
  • Czarnuszka (opcjonalnie do posypania)

Szklankę czerwonej soczewicy zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy do czasu aż soczewica się rozgotuje. Odstawiamy.

W międzyczasie trzemy na tarce o dużych oczkach marchewkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło i trochę oleju. Wrzucamy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy marchew i czosnek. Można w trakcie smażenia dodać trochę wody. Smażymy do czasu, aż warzywa zmiękną.

Do masy z soczewicy dodajemy usmażone warzywa. Mieszamy i doprawiamy. Na końcu dodajemy jajka, koncentrat pomidorowy i całość blendujemy na gładką masę.

Dowolną formę wypełniamy masą i wyrównujemy. Obsypujemy z wierzchu nasionami czarnuszki (opcjonalnie).

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.