email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Posiłki korzystne dla twojej wątroby.

Posiłki korzystne dla twojej wątroby.

Przepisy na potrawy z obniżoną zawartością tłuszczów, polecane u osób z miażdżycą, chorobami stłuszczeniowymi wątroby, zaburzeniami metabolicznymi, przy zaparciach, otyłości. Zwróćcie uwagę na technikę przygotowania potraw.

 

Śniadania

1. Płatki owsiane z mlekiem i startym jabłkiem.

 

Składniki: .

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki chudego mleka (polecam w pierwszym miesiącu diety mleko roślinne, lub mieszać wodę z mlekiem – pół na pół)
  • jabłko
  • łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru

Płatki owsiane zagotować krótko w małej ilości wody, następnie wlać mleko i jeszcze chwilę pogotować. Kiedy płatki przestygną, dodać starte na grubej tarce jabłko i posypać cynamonem oraz imbirem.

 

2. Kefir z owocami jagodowymi i otrębami pszennymi.

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • Pół szklanki owoców jagodowych (mogą być mrożone)
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Wszystkie składniki zblendować.
 

3. Pomysłowe kanapki ze zdrowo przyrządzonym jajkiem.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Składniki:

  • 1 jajko
  • woda

Jajko wbić do szklanki. Wodę zagotować. Można do wody dodać szczyptę soli. Przy pomocy łyżki zamieszać, wytwarzając wir na środku garnka. Wlać jajko. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Odcedzić łyżką cedzakową. 

 

Propozycja podania:

  1. Pieczywo smarujemy hummusem (polecam z soczewicy lub ciecierzycy), nakładamy na nie jajko w koszulce, dodajemy gałązkę świeżej mięty.
  2. Na kromkę pieczywa układamy plaster awokado i jajko w koszulce, lekko oprószamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a na koniec posypujemy pestkami dyni lub słonecznika.

                              

4. Kasza jaglana z owocami

Składniki:

    • 3 łyżki kaszy jaglanej
    • 2 sztuki figi (suszona)
    • 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego o obniżonej zawartości łuszczu
    • 1 łyżeczka zmielonego maku (bogate źródło wapnia)
    • 1 łyżeczka płatków migdałowych
    • 1 jabłko

Kaszę gotować na mleku z dodatkiem posiekanej figi. Na koniec dodać starte jabłko, zmielony mak i płatki migdałowe.

 

Dania główne (obiady/kolacje)

1. Zupa krem z selera.

Składniki:

  • 1 mały seler
  • 2 łyżki oleju
  • Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka)
  • Przyprawy, sól
  • Grzanki z suchego chleba/bułki

Warzywa pokroić na drobne kawałki, zalać małą ilością wody, dodać przyprawy. Gotować do miękkości. Wszystkie warzywa zmiksować. Jeśli potrzebujesz możesz dodać więcej wody przegotowanej. Na koniec dodać olej lub oliwę. Podawać na gorąco z grzankami.

2. Pulpety drobiowe.

  • ½ kg mielonej piersi kurczaka lub indyka
  • pęczek koperku
  • łyżka oliwy
  • łyżka zmielonych płatków owsianych
  • sól, przyprawy ziołowe

Koperek drobno posiekać. Mięso wymieszać z koperkiem, oliwą, płatkami owsianymi, przyprawić do smaku. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Można takie pulpety ugotować na parze. Podawać na ciepło z ryżem/kaszą/batatami lub na zimno do pieczywa zamiast sklepowej wędliny.

3. Warzywne curry z komosą ryżową.

Składniki:

  • 1 średnia marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • Parę różyczek brokułów
  • szklanka warzywnego bulionu lub wody
  • 2 łyżki jogurtu lub mleczka kokosowego
  • 3 łyżki komosy ryżowej

Przyprawy: curry, pieprz, sól, kurkuma, kolendra mielona, bazylia

Komosę ryżową gotować przez około 15 minut w wodzie, odcedzić. Cebulę, brokuł i marchewkę posiekać. W garnku rozgrzać trochę wody, dodać posiekane warzywa i dusić aż zmiękną, następnie zalać bulionem, dodać ciecierzycę, czosnek i gotować jeszcze chwilę. Doprawić. Na koniec dodać jogurt lub mleczko kokosowe. Wymieszać z komosą ryżową.

4. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 4 łyżki kaszy  jaglanej
  • 2 łyżki soczewicy czerwonej
  • 1 ząbek czosnku, 1 cebulka
  • 1 mała cukinia
  • Pomidory w puszce
  • Przyprawy: słodka papryka, kurkuma, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Papryki przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Kaszę ugotować w wodzie. Cebulkę posiekać i poddusić na wodzie aż zmięknie, następnie dodać do niej soczewicę. Cukinię pokroić na kawałki, dodać do cebuli i dusić razem przez kilka minut. Do cebuli i cukinii dodać pomidory z puszki (lub świeże w sezonie) oraz rozgnieciony czosnek, zioła i pieprz do smaku. Następnie dodać kaszę i wymieszać. Farsz nakładać do wydrążonych papryk. Tak przygotowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 st. C. aż się zarumienią.

 

Podwieczorki/Przekąski/Desery

1. Jabłko zapiekane z twarożkiem i cynamonem.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g chudego twarogu
  • cynamon, kurkuma, goździki

Jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.

Twaróg wymieszać z cynamonem i kurkumą. W wydrążone połówki jabłka nałożyć twaróg i powbijać goździki. Owinąć w folię aluminiową. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

2. Herbata korzenna

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 5 goździków
  • Sok z połowy lub całej cytryny
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 herbata czarna

Wszystkie składniki, oprócz herbaty, zalać wodą i zagotować. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Takim gorącym wywarem zalać herbatę w dzbanku. Odstawić do zaparzenia. Można przecedzić.

 

3. Koktajl żurawinowo-miętowy (składniki zapobiegają kumulowaniu się tłuszczu w komórkach wątrobowych i łagodzą stany zapalny)

Składniki:

  • Garść świeżych lub mrożonych żurawin
  • 2 szklanki wody
  • Miód lub syrop klonowy do smaku
  • Wcześniej przygotowana herbata miętowa lub świeże listki mięty

Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na dużych obrotach.

4. Niskotłuszczowe chrupiące ciasteczka owsiane.

Składniki:

  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • płatki owsiane
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • łyżka mąki orkiszowej jasnej
  • ½ łyżki maki ziemniaczanej

Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder wymieszany z cynamonem, cały czas ubijając. Wsypać tyle płatków owsianych, by powstała gęsta masa. Kłaść łyżką ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

5. Napój oczyszczający wątrobę.

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 jabłko
  • Kawałek imbiru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • woda przegotowana
  • miód do smaku

Buraki, imbir i jabłko przepuszczamy przez sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Następnie dodajemy sok z cytryny, dolewamy wodę i miód. Mieszamy i pijemy.

6. Domowy kisiel z wiśni.

Składniki:

  • 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru (według własnego uznania)

Z podanej ilości wody odlać 1/2 szklanki. Odstawić do późniejszego użycia. Wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do rondelka i zalać pozostałą wodą. Gotować do miękkości. Dosłodzić do smaku.

Gdy owoce się rozgotują, wyjąć ich większą część lub wszystkie i zblendować. Dodać ponownie do rondelka.

2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szklance pozostawionej uprzednio wody. Wlać do gotującego się owocowego wywaru i mieszać aż do zgęstnienia.

 

W ciągu dnia:

  • Woda mineralna niegazowana, niskosodowa
  • Herbaty ziołowe

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.