Przepisy na potrawy z obniżoną zawartością tłuszczów, polecane u osób z miażdżycą, chorobami stłuszczeniowymi wątroby, zaburzeniami metabolicznymi, przy zaparciach, otyłości. Zwróćcie uwagę na technikę przygotowania potraw.
Śniadania
1. Płatki owsiane z mlekiem i startym jabłkiem.
Składniki: .
Płatki owsiane zagotować krótko w małej ilości wody, następnie wlać mleko i jeszcze chwilę pogotować. Kiedy płatki przestygną, dodać starte na grubej tarce jabłko i posypać cynamonem oraz imbirem.
2. Kefir z owocami jagodowymi i otrębami pszennymi.
Składniki:
Wszystkie składniki zblendować.
3. Pomysłowe kanapki ze zdrowo przyrządzonym jajkiem.
Jak zrobić jajko w koszulce?
Składniki:
Jajko wbić do szklanki. Wodę zagotować. Można do wody dodać szczyptę soli. Przy pomocy łyżki zamieszać, wytwarzając wir na środku garnka. Wlać jajko. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Odcedzić łyżką cedzakową.
Propozycja podania:
4. Kasza jaglana z owocami
Składniki:
Kaszę gotować na mleku z dodatkiem posiekanej figi. Na koniec dodać starte jabłko, zmielony mak i płatki migdałowe.
Dania główne (obiady/kolacje)
1. Zupa krem z selera.
Składniki:
Warzywa pokroić na drobne kawałki, zalać małą ilością wody, dodać przyprawy. Gotować do miękkości. Wszystkie warzywa zmiksować. Jeśli potrzebujesz możesz dodać więcej wody przegotowanej. Na koniec dodać olej lub oliwę. Podawać na gorąco z grzankami.
2. Pulpety drobiowe.
Koperek drobno posiekać. Mięso wymieszać z koperkiem, oliwą, płatkami owsianymi, przyprawić do smaku. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Można takie pulpety ugotować na parze. Podawać na ciepło z ryżem/kaszą/batatami lub na zimno do pieczywa zamiast sklepowej wędliny.
3. Warzywne curry z komosą ryżową.
Składniki:
Przyprawy: curry, pieprz, sól, kurkuma, kolendra mielona, bazylia
Komosę ryżową gotować przez około 15 minut w wodzie, odcedzić. Cebulę, brokuł i marchewkę posiekać. W garnku rozgrzać trochę wody, dodać posiekane warzywa i dusić aż zmiękną, następnie zalać bulionem, dodać ciecierzycę, czosnek i gotować jeszcze chwilę. Doprawić. Na koniec dodać jogurt lub mleczko kokosowe. Wymieszać z komosą ryżową.
4. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami
Składniki:
Papryki przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Kaszę ugotować w wodzie. Cebulkę posiekać i poddusić na wodzie aż zmięknie, następnie dodać do niej soczewicę. Cukinię pokroić na kawałki, dodać do cebuli i dusić razem przez kilka minut. Do cebuli i cukinii dodać pomidory z puszki (lub świeże w sezonie) oraz rozgnieciony czosnek, zioła i pieprz do smaku. Następnie dodać kaszę i wymieszać. Farsz nakładać do wydrążonych papryk. Tak przygotowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 st. C. aż się zarumienią.
Podwieczorki/Przekąski/Desery
1. Jabłko zapiekane z twarożkiem i cynamonem.
Składniki:
Jabłko przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Twaróg wymieszać z cynamonem i kurkumą. W wydrążone połówki jabłka nałożyć twaróg i powbijać goździki. Owinąć w folię aluminiową. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2. Herbata korzenna
Składniki:
Wszystkie składniki, oprócz herbaty, zalać wodą i zagotować. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Takim gorącym wywarem zalać herbatę w dzbanku. Odstawić do zaparzenia. Można przecedzić.
3. Koktajl żurawinowo-miętowy (składniki zapobiegają kumulowaniu się tłuszczu w komórkach wątrobowych i łagodzą stany zapalny)
Składniki:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na dużych obrotach.
4. Niskotłuszczowe chrupiące ciasteczka owsiane.
Składniki:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder wymieszany z cynamonem, cały czas ubijając. Wsypać tyle płatków owsianych, by powstała gęsta masa. Kłaść łyżką ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
5. Napój oczyszczający wątrobę.
Składniki:
Buraki, imbir i jabłko przepuszczamy przez sokowirówkę lub wyciskarkę do soków. Następnie dodajemy sok z cytryny, dolewamy wodę i miód. Mieszamy i pijemy.
6. Domowy kisiel z wiśni.
Składniki:
Z podanej ilości wody odlać 1/2 szklanki. Odstawić do późniejszego użycia. Wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do rondelka i zalać pozostałą wodą. Gotować do miękkości. Dosłodzić do smaku.
Gdy owoce się rozgotują, wyjąć ich większą część lub wszystkie i zblendować. Dodać ponownie do rondelka.
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w 1/2 szklance pozostawionej uprzednio wody. Wlać do gotującego się owocowego wywaru i mieszać aż do zgęstnienia.
W ciągu dnia: