email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Produkty chroniące nas przed alergią. Dieta antyalergiczna.

Produkty chroniące nas przed alergią. Dieta antyalergiczna.

Alergie, nietolerancje potrafią być naprawdę uciążliwe, ale należy pamiętać, że jeśli wzbogacimy naszą codzienną dietę o pewne produkty możemy pomóc sobie w walce z alergiami, a często nawet im zapobiec. Muszą być to produkty bardzo bogate w witaminę C, E, magnez, wapń, antyoksydanty, kwercetynę, kwasy tłuszczowe omega-3. Jakie to produkty?

Witaminę C oraz wapń pozyskujemy głównie z kapusty, brokułu , jarmużu, pietruszki. Czyli jednym słowem dużo zielonego. Źródłem kwercetyn są czosnek, cebula, które mają działanie podobne do leków antyhistaminowych. Właściwości przeciwzapalne i antyhistaminowe ma również czystek, zioło lecznicze. Obecnie czystek zyskuje coraz większą popularność w walce ze wszelkimi nietolerancjami, trądzikiem, atopowym zapaleniem skóry. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy w nasionach lnu lub oleju rzepakowym. Również warto od czasu do czasu, profilaktycznie, zastosować probiotyki (lactobacillus, bifidobacteria). O tym niestety często się zapomina. Charakterystyczne dla probiotyków jest to, że polepszają dojrzewanie bariery jelitowej, a nasz układ odpornościowy rozwija się w kierunku antyalergicznym. Fermentowane produkty są naturalnym są naturalnym źródłem bakterii probiotycznych, które wzmacniają naszą mikroflorę i odbudowują śluzówkę przewodu pokarmowego.  Należy ograniczyć spożycie mięsa, zwłaszcza wędlin, kiełbasek, parówek, gdyż działają silnie zakwaszająco. Podczas rozpadu białek z mięsa w naszych jelitach powstają patogeny, dlatego też warzywa i owoce alkalizują nasz organizm polepszając tolerancję układu odpornościowego. Równie silne działanie zaburzające naszą mikroflorę mają słodycze, cukier, piwo, nadmiar kawy.

Przy objawach alergicznych tj. katar, mokry kaszel należy ograniczyć potrawy śluzotwórcze, czyli  nabiał, produkty mączne. Warto natomiast w tym okresie spożywać dużo kaszy jaglanej, która ogrzewa organizm, i dosłownie ‘wysysa’ z nas niepotrzebny, zalegający śluz.  

Jeszcze na koniec wspomnę o magnezie, gdyż często o nim się zapomina, a przecież jego niedobór prowadzi do podwyższenia cytokin zapalnych. Polecam tutaj kąpiele w siarczanie magnezu, który można zakupić w aptece. Magnez lepiej przyswaja się przez skórę, niż z tabletek. Takie kąpiele najlepiej łagodzą alergie skórne, tak jak np. atopowe zapalenie skóry.  

Wzbogacajmy więc codziennie naszą dietę o dużo surowych, zielonych pokarmów oraz  probiotyki i nie dopuszczajmy do rozwoju nietolerancji pokarmowych, gdyż odpowiadają one za liczne stany zapalne w naszym organizmie.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.