Matcha to prawdziwa skarbnicą antyoksydantów. Uważana jest za jedną z najzdrowszych herbat na świecie.
Badania przeprowadzone w 2003 roku na Uniwersytecie w Colorado wykazały, że herbata matcha zawiera aż 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata!
Fig. 1. Właściwości antyoksydacyjne herbaty matcha w porównaniu do innych produktów spożywczych – skala ORAC (ang. oxygen radical absorbance capacity) [µmol TE/ 100g].
Źródło: https://biotechnologia.pl/farmacja/wyjatkowe-wlasciwosci-herbaty-matcha,16887
Dzięki dużej zawartośc L-teaniny przypływ energii może trwać znacznie dłużej, a w przeciwieństwie do kawy, czy napojów energetycznych, nie odczuwamy rozdrażnienia albo wzrostu ciśnienia krwi.
Herbatę matcha możemy też dodawać do ciast, babeczek, naleśników, zup lub owsianek.
Zachęcamy do wypróbowania przepisów na wykorzystanie matchy, polecane szczególnie osobom bardzo osłabionym, a także pacjentom onkologicznym:
* Koktajl z matcha , mango i maślanki.
Jest pyszny, pożywny i daje kopa energetycznego, na dłużej niż w przypadku kawy! Latem polecam wersję z kostkami lodu :)
Składniki:
Wszystkie składniki na koktajl wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj na gładki napój.
* Matcha latte, czyli herbata matcha z mlekiem.
Składniki:
Do szklanki wsyp matchę, zalej gorącą wodą. Możesz dosłodzić do smaku. W osobnym garnuszku podgrzej mleko. Możesz spienić za pomocą spieniacza; wlej do szklanki z matchą. Można teraz oprószyć cynamonem, imbirem, kardamonem.