Przykładowy posiłek przy bólach stawowych, RZS.
Dietoterapia / Leczenie dietą
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

28-02-2019

1 min czytania

Przykładowy posiłek przy bólach stawowych, RZS.

Korzystny wpływ na stawy mają dobrze dobrane oleje roślinne. W przepisie przygotowałam mieszankę oliwy z olejem lnianym. Czasem dodaję również olej z czarnuszki. Oleje te poprawiają funkcjonowanie i ruchomość stawów. Dodałam jeszcze do niego czosnek. Czosnek i cebula ograniczają wytwarzanie leukotrienów i prostaglandyn powstających podczas stanu zapalnego tkanki łącznej. Warto więc korzystać z nich częściej jeśli cierpisz na RZS. Do każdego takie posiłku zachęcam wybierać surowe lub krótko gotowane warzywa i owoce, które są źródłem witamy C, a ta służy do syntezy kolageny. Z kolei bioflawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne. Aby chronić  stawy przed nawrotem stanu zapalnego należy dobrze i mądrze wybierać produkty żywieniowe.

Przedstawiam przykład takie posiłku.

  • Pieczywo
  • Oliwa, olej lniany wymieszane z czosnkiem. Można dodać jeszcze przyprawy (szałwia, mięta, imbir, majeranek, itd.)
  • Chleba wcześniej można posmarować jakimś serkiem typu Almette lub twarogiem, można posypać pietruszką; maczamy w naszej oliwnej mieszance. Nie używamy już masła.
  • Dodatkowo polecam jakieś surowe warzywo: paprykę czerwoną, pomidor, ogórek, rzodkiewki.