location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Pyszne krakersy – bez ulepszaczy, barwników, niskotłuszczowe, po prostu domowe.

Pyszne krakersy – bez ulepszaczy, barwników, niskotłuszczowe, po prostu domowe.

Tym razem super pyszne krakersy, które można uzupełnić każdą pastą do chleba. Świetne zwłaszcza dla dzieci zamiast słonych paluszków, chipsów, i tego typu produktów sklepowych. Są idealnym dodatkiem do sosów / dipów, nadają się na szybką przekąskę, imprezę, czy mecz :). Zachęcam .... :)

Składniki:

  • 100 ml ciepłej wody
  • 200 g mąki orkiszowej (lub innej, można mieszać)
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu     
  • 2-3 łyżki oleju
  • około 0,5  łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu i soli
  • mak/sezam/czarnuszka do posypania/zioła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Suche składniki mieszamy razem, dodajemy wodę, olej i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie, ciasto wałkujemy bardzo cienko i kroimy na kwadraty lub trójkąty lub jak kto woli. Lekko posypujemy kminkiem, czarnuszką, sezamem, ziołami, na co macie ochotę. Pieczemy w nagrzanym do 180’C piekarniku około 20  minut, aż zaczną się pięknie złocić.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.