Roszponka to bogactwo witamin. Znajdziemy w niej więcej witaminy C i witaminy A niż w zwykłej sałacie! W ziołolecznictwie roszponkę poleca się osobom zmagającym się z wiosennym przesileniem.
Niewątpliwie cechą charakterystyczną jest jej zielona barwa, determinowana przez obecność chlorofilu. Liczne badania potwierdziły jego właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe czy neutralizujące nieprzyjemne zapachy.
Można ją wysiać samemu, co też polecam. Świetnie rośnie i w doniczkach i w ogrodzie.
A tutaj polecam pyszną sałatkę na każdą okazję.
Roszponka z pomarańczą, fetą i słonecznikiem.
Roszponkę umyć i dobrze osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę (lub inny owoc) oraz pokruszoną fetę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem.
Sos: Wymieszać oliwę, sok z pomarańczy, miód oraz przyprawy. Polej na sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Polecam dorzucać liście roszponki do kanapek, czy zielonych koktajli.