Rozmaryn lekarski jest rośliną ciepłolubną, wiecznie zieloną, rosnącą głównie w rejonie Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana jest raczej jako roślina doniczkowa.
Od jakiegoś czasu rozmaryn podbija serca i umysły naukowców. A to wszystko dzięki jego specyficznym właściwościom. W przeszłości stosowano rozmaryn w leczeniu zaburzeń nerwowych u kobiet w okresie klimakterium, padaczki, reumatyzmu, artretyzmu, niestrawności, pobudzaniu miesiączki.
Rozmaryn ma dość intensywny zapach i leśny, sosnowy aromat. Wystarczy go podgrzać na patelni, aby poczuć za chwilę jego silny aromat. Sprawdza się w wielu daniach i napojach. Szczególne zastosowanie ma podczas grillowania. Związki rozmarynu mają zdolność niwelowania rakotwórczych substancji z grillowanego mięsa, chroniąc twoje DNA przed niebezpiecznymi uszkodzeniami.
Poznaj aktywność biologiczną rozmarynu potwierdzoną licznymi badaniami :
Ja dzisiaj zaproponuję wam rewitalizującą herbatkę z rozmarynem, która jest wspaniałym środkiem odświeżającym jamę ustną, ma właściwości przeciwbólowe, rozgrzewające stąd też ma zastosowanie w obniżaniu temperatury, zapaleniu oskrzeli, kaszlu, usprawnia oddychanie, ale również trawienie tłuszczów i skrobi.
Prosty przepis na herbatę z rozmarynu.
Parzymy dowolną herbatę (zielona, czarna, owocowa) razem z rozmarynem (do 2 gałązek)przez około 15 min. Można również wcześniej umieścić liście w wodzie i razem doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Proponuję dodać miód, cynamon, imbir, cytrynę, anyż (albo któreś z tych) dla podniesienia walorów smakowych.
Bibliografia:
Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym; http://www.czytelniamedyczna.pl/3548,rozmaryn-roslina-zielarska-o-potencjale-terapeutycznym.html#
Rozmaryn lekarski - Rosmarinus officinalis Linné rodzina wargowe, jasnowate -Labiatae, Lamiaceae; http://www.luskiewnik.eu/rosmarinus.html
Bakirel T, Bakirel U, Üstüner Keles O i wsp. In vitro assessment of antidiabetic and antioxidant activities of rosemary ( Rosmarinus officinalis) in alloxan-diabetic rabbits. J Ethnopharmacol 2008; 116:64-73.
Sotelo-Félix JI, Martinez-Fong D, Muriel P i wsp. Evaluation of the effectiveness of Rosmarinus officinalis ( Lamiaceae) in the alleviation of carbon tetrachloride-induced acute hepatotoxicity in the rat. J Ethnopharmacol 2002; 81:145-54.
Alkofahi A, Atta AH. Pharmacological screening of the anti-ulcerogenic effects of some Jordanian medicinal plants in rats. J Ethnopharmacol 1999; 67:341-5.
Cheung S, Tai J. Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary Rosmarinus officinalis. Oncol Rep 2007; 17:1525-31.
Rasooli I, Fakoor MH, Yadegarinia D i wsp. Antimycotoxigenic characteristics of Rosmarinus officinalis and Trachyspemum copticum L. essential oils. Int J Food Micr 2008; 122:135-9