email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Rozmaryn – roślina na wiele dolegliwości. Zastosowanie w lecznictwie. Herbata z rozmarynem.

Rozmaryn – roślina na wiele dolegliwości. Zastosowanie w lecznictwie. Herbata z rozmarynem.

Rozmaryn lekarski  jest rośliną ciepłolubną, wiecznie zieloną, rosnącą głównie w rejonie Morza Śródziemnego.  W Polsce uprawiana jest raczej jako roślina doniczkowa.

Od jakiegoś czasu rozmaryn podbija serca i umysły naukowców. A to wszystko dzięki jego specyficznym właściwościom. W przeszłości stosowano rozmaryn w leczeniu zaburzeń nerwowych u kobiet w okresie klimakterium, padaczki, reumatyzmu, artretyzmu,  niestrawności, pobudzaniu miesiączki.

 Rozmaryn ma dość intensywny zapach i leśny,  sosnowy aromat. Wystarczy go podgrzać na patelni, aby poczuć za chwilę jego silny aromat. Sprawdza się w wielu daniach i napojach. Szczególne zastosowanie ma podczas grillowania. Związki rozmarynu mają zdolność niwelowania rakotwórczych substancji z grillowanego mięsa, chroniąc twoje DNA przed niebezpiecznymi uszkodzeniami.

Poznaj aktywność biologiczną rozmarynu potwierdzoną licznymi badaniami :

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne (ma zdolność hamowania bakterii patogennych, hamuje procesy fermentacji i gnicia w jelitach)
  • Działanie przeciwwrzodowe (zahamowanie wzrostu Helicobacter pylori)
  • Działanie hepatoochronne (ochrona komórek wątroby)
  • Działanie przeciwcukrzycowe (ekstrakty z rozmarynu obniżają poziom glukozy we krwi)
  • Działanie przeciwnowotworowe (zdolność do hamowania proliferacji komórek nowotworowych)
  • Działanie antydepresyjne (związki ulatniające się z olejków aromatycznych rozmarynu wpływają na nastrój i możliwości poznawcze)
  • Działanie rozkurczające (liście rozmarynu hamują stany skurczowe mięśni gładkich jelit, poprawiają perystaltykę jelit)
  • Działanie przeciwbólowe (łagodzi  migreny, bóle reumatyczne)
  • Działanie dotleniające (poprawa krążenia krwi, lepsze odżywienie i natlenienia chorych tkanek)

Ja dzisiaj zaproponuję wam rewitalizującą herbatkę z rozmarynem, która jest wspaniałym środkiem odświeżającym jamę ustną, ma właściwości przeciwbólowe, rozgrzewające stąd też ma zastosowanie w obniżaniu temperatury, zapaleniu oskrzeli, kaszlu, usprawnia oddychanie, ale również trawienie tłuszczów i skrobi.

Prosty przepis na herbatę z rozmarynu.

Parzymy dowolną herbatę (zielona, czarna, owocowa) razem z rozmarynem (do 2 gałązek)przez około 15 min. Można również wcześniej umieścić liście w wodzie i razem doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Proponuję dodać miód, cynamon,  imbir, cytrynę, anyż (albo któreś z tych) dla podniesienia walorów smakowych.

 

Bibliografia:

Rozmaryn – roślina zielarska o potencjale terapeutycznym; http://www.czytelniamedyczna.pl/3548,rozmaryn-roslina-zielarska-o-potencjale-terapeutycznym.html#

Rozmaryn lekarski - Rosmarinus officinalis Linné rodzina wargowe, jasnowate -Labiatae, Lamiaceae; http://www.luskiewnik.eu/rosmarinus.html

Bakirel T, Bakirel U, Üstüner Keles O i wsp. In vitro assessment of antidiabetic and antioxidant activities of rosemary ( Rosmarinus officinalis) in alloxan-diabetic rabbits. J Ethnopharmacol 2008; 116:64-73.

Sotelo-Félix JI, Martinez-Fong D, Muriel P i wsp. Evaluation of the effectiveness of Rosmarinus officinalis ( Lamiaceae) in the alleviation of carbon tetrachloride-induced acute hepatotoxicity in the rat. J Ethnopharmacol 2002; 81:145-54.

Alkofahi A, Atta AH. Pharmacological screening of the anti-ulcerogenic effects of some Jordanian medicinal plants in rats. J Ethnopharmacol 1999; 67:341-5.

Cheung S, Tai J. Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary Rosmarinus officinalis. Oncol Rep 2007; 17:1525-31.

Rasooli I, Fakoor MH, Yadegarinia D i wsp. Antimycotoxigenic characteristics of Rosmarinus officinalis and Trachyspemum copticum L. essential oils. Int J Food Micr 2008; 122:135-9

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.