email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Sałatka z granatowym sosem vinegrette.

Sałatka z granatowym sosem vinegrette.

Składniki:

  • 4 średnie buraczki
  • Rukola
  • Roszponka
  • Pół mango
  • Ser feta z mleka koziego i owczego
  • Granat

Sos vinegrette:

  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki soku z ziaren granatu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki wymieszać. Można lekko podgrzać.

Nieobrane buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. C. Obrane buraczki kroimy w kostkę lub na plasterki. Mieszany w oleju rzepakowym i przyprawiamy solą i pieprzem.

Rukolę i roszponkę opłukać , osuszyć i wyłożyć na duży talerz. W dowolnej kolejności kładziemy: buraczki, pokrojone w kostkę mango, ser, ziarna granatu. Sos polać na sałatkę. Smacznego.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.