Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą
Przepisy - sałatki
Anna Piekarczyk

Anna Piekarczyk

25-03-2019

1 min czytania

Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą

Polecam tą pyszną sałatkę na lekką kolację lub na dowolną imprezę. Jest przepyszna w smaku dzięki idealnemu połączeniu gruszek z serem pleśniowym oraz orzechami, a wszystko polane słodko-kwaśnym sosem.

Składniki:

Mix sałat ze szpinakiem i rukolą
mała gruszka
ser gorgonzola lub pleśniowy (u mnie pleśniowy żółty w plastrach z Lidla J)
garść orzechów włoskich

na dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka musztardy miodowej – wszystko wymieszać.

Na talerzu ułożyć mix sałat,  gruszkę pokrojoną w plasterki, ser podzielony na kawałki. Posypać posiekanymi orzechami i skropić dressingiem. No i gotowe:)