location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Sernik dyniowy bez spodu.

Sernik dyniowy bez spodu.

Sezon na dynię można wykorzystać na wiele sposobów. U nas ostatnio królują w kuchni serniki dyniowe, zupy krem, soki, musy dyniowo-jabłkowe, muffiny. Jeszcze kilka takich potraw, a nasze skóry nabiorą karotenowej odcieni:) Ten sernik polecamy wszystkim, jest naprawdę pyszny, prosty i szybki w wykonaniu. No to do dzieła!

Składniki:

  • 350 g musu z dyni (można wcześniej podsmażyć z dodatkiem małej ilości wody, zblendować na krem, wystudzić)
  • 1 kg sera twarogowego
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • Pół łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • 3 jajka

Przepis jest prosty, Najpierw miksujemy jajka z cukrem, a następnie dodajemy po kolei: mascarpone, ser i mąkę. Pieczemy w 180 st. C około 60 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia, przynajmniej nam:)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.