Sernik z frużeliną.
Kto mnie zna ten wie, że sernika nigdy nie odmówię :). Tym razem polecam coś dla sernikowych miłośników: sernik z owocami, który dość często ostatnio robię dla gości. Frużelina z owocami sezonowymi idealnie pasuje do serników. Spróbujcie, nie pożałujecie. :)
Składniki na ciasto kakaowe (sernik może być także bez ciasta).
Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na blachę (średniej wielkości).
Masa sernikowa:
Najpierw ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy ser, jogurt i budynie. Mieszamy delikatnie. Wlewamy masę sernikową na ciasto kakaowe i pieczemy. U mnie w termo obiegu 60 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Frużelina (tutaj malinowa):
Maliny (1 szklanka) przekładamy do rondelka, dodajemy trochę soku z cytryny oraz 2-3 łyżki cukru. Podgotować aby puściły sok. 1 łyżkę mąki ziemniaczanek mieszamy w ¼ szklanki wody. Wlewamy do owoców mieszając. Studzimy (jeszcze zgęstnieje). Układamy dowolnie na serniku.