email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Skwalen – eliksir młodości i dlaczego warto spożywać amarantus?

Skwalen – eliksir młodości i dlaczego warto spożywać amarantus?

Naukowcy z Japonii prowadząc badania nad rekinami odkryli ‘cudowny’ związek, który nazwano skwalenem (od łacińskiej nazwy rekina Squalus). Skwalen umożliwia rekinom (a to jedne z  najdłużej żyjących zwierząt na  ziemi) życie na znacznych głębokościach, w niekorzystnych warunkach, gdzie nie dociera światło słoneczne, a  woda zawiera bardzo mało tlenu. Ponadto chroni je przed różnymi chorobami. Można go znaleźć nie tylko w wątrobie niektórych gatunków rekinów, ale również w nasionach amarantusa, oliwkach i mleku matki.

Skwalen potrzebny jest w organizmie ludzkim i to bardzo. Substancja ta ma ogromny wpływ na układ immunologiczny człowieka. Pomaga w produkcji przeciwciał, poprawia elastyczność skóry, posiada właściwości antybakteryjne, antykancerogenne, odżywcze i regenerujące. Skwalen ma bezpośredni wpływ na równowagę hormonów płciowych - w ten sposób pomaga regulować nieregularny cykl menstruacyjny i wpływa znacząco na płodność.

Spożywając skwalen dodatkowo oczyszczasz się z toksyn. Wyłapuje toksyny, np. pestycydy i wydala na zewnątrz.Skwalen jest również ważnym składnikiem odżywczym mózgu, gdyż dostarcza tlen do komórek mózgowych.

Po 30 roku życia poziom skwalenu zaczyna spadać, dlatego zaleca się jego suplementowanie. Zobacz gdzie jest go najwięcej:


1.Olej z amarantusa 6300 (mg/100 g)
2. Oliwa z oliwek 685,5 (mg/100 g)
3. Amarantus (nasiona) 590 (mg/100 g)
4. Olej kukurydziany 27,9 (mg/100 g)

Dlaczego amarantus? Bo to doskonałe źródło skwalenu i innych cennych, dobrze przyswajalnych składników mineralnych (tj. magnezu, wapnia, żelaza). Nasiona amarantusa pod względem właściwości odżywczych przewyższają większość tradycyjnych zbóż.

Amarantus nie zawiera glutenu. Amarantusem można uzupełniać białko przy diecie wegetariańskiej. Można go kupić już niemal w każdym sklepie, a głównie znajdziemy go na półkach ze zdrową żywnością. Amarantus nadaje się do przyrządzania wielu dań.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.