email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Skyrnik z owocami.

Skyrnik z owocami.

Skyrnik to wysokobiałkowy deser i taka bardziej dietetyczna wersja sernika. Uwielbiają go moi nastoletni pacjenci oraz pacjenci onkologiczni. Polecam również do szkolnego lunchboxa. Natomiast zjedzenie takiego deseru po treningu to dobry sposób na regenerację i „nakarmienie mięśni”. Można go jeść na ciepło, na zimno i robić na wiele sposobów. Jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Skyr to jogurt typu islandzkiego. Ma bardzo wysoką zawartość białka. Charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją. W sklepach znajdziemy różne wersje tego jogurtu, zarówno naturalne, jak i smakowe.

Ostatnio moja pacjentka napisała do mnie tak: Kochana, czekam na Ciebie w szpitalnej poczekalni. Przynieś tylko ze sobą 2 skyrniki z jagodami i możesz wracać. :)

Znaczy, że jej smakuje :). Posmakuje i Wam, taką mam nadzieję. :)

Składniki:

  • 1 skyr waniliowy  (150 g)
  • 1 skyr naturalny (150 g) – może być też waniliowy; (zamiast tego można też zastąpić drugi jogurt twarogiem chudym  – tak do 80 g).
  • 2 łyżki budyniu w proszku lub mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Owoce (mogą być mrożone, polecam maliny, suszoną żurawinę oraz mandarynki)
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (można pominąć, ponieważ serki i tak są już słodkie)


Wszystkie składniki (bez owoców) dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) lub blendujemy, aby nie było grudek. Mniejsze naczynie natłuszczamy i wlewamy do niego masę. Dodajemy owoce. Pieczemy w 180 st.C  góra-dół przez ok 30 min .

Można wyjadać prosto z naczynia. :)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.