Śniadanie 1
Omlet z cukinią
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 mała cebula dymka
- 1 mała cukinia
- Opcjonalnie 2-3 plastry szynki drobiowej
- Pół łyżeczki parmezanu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić. Cukinię zetrzeć na grubej tarce, szynkę i cebulkę pokroić. Dodać do masy jajecznej, przyprawić jeszcze i dodać parmezanu. Oliwę rozgrzać na patelni, wylać masę i przykryć patelnię. Podgrzewać tak ok. 3 miniuty, aż masa się zetnie. Delikatnie przełóżyć masę na drugą stronę i chwilę jeszcze dosmażyć.
Można również najpierw przesmażyć cukinię z szynką i cebulką i następnie zalać całość masą jajeczną.

Śniadanie 2
Maślanka z jagodami
Składniki:
- 100 ml maślanki
- 100 g jagód (mogą być owoce mrożone: jagody, borówki, maliny, jeżyny)
- 1 łyżeczka dowolnego oleju
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Ulubione ziarna: słonecznik, pestki dyni, migdały
Wszystkie składniki zblendować rdo uzyskania gładkiej masy. Możesz doprawić do smaku wiórkami kokosowymi.
![]()

Śniadanie 3
Owsianka z jagodami i jabłkiem
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 jabłko
- Szczypta soli, cukru i cynamonu
- Ok. 80 ml mleka migdałowego lub owsianego
- Pół szklanki jagód
- Pokrojone orzechy włoskie do smaku
Do garnuszka wlać ok. 1,5 szklanki wody, wsypać płatki owsiane, lekko posolić, dodać szczyptę cukru. Gotować na wolnym ogniu. Zetrzeć jabłko na tarce. W ostatniej minucie gotowania do płatków dodaj cynamon, starte jabłko, i orzechy. Wymieszaj. Uzupełnij mlekiem. Posyp jagody na owsiankę.
