email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Śniadania z niskim indeksem glikemicznym.

Śniadania z niskim indeksem glikemicznym.

Śniadanie 1

Omlet z cukinią

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 mała cebula dymka
  • 1 mała cukinia
  • Opcjonalnie 2-3 plastry szynki drobiowej
  • Pół łyżeczki parmezanu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie

Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić. Cukinię zetrzeć na grubej tarce, szynkę i cebulkę pokroić. Dodać do masy jajecznej, przyprawić jeszcze i dodać parmezanu. Oliwę rozgrzać na patelni, wylać masę i przykryć patelnię. Podgrzewać tak ok. 3 miniuty, aż masa się zetnie. Delikatnie przełóżyć masę na drugą stronę i chwilę jeszcze dosmażyć.

Można również najpierw przesmażyć cukinię z szynką i cebulką i następnie zalać całość masą jajeczną.

 

Śniadanie 2

Maślanka z jagodami

Składniki:

  • 100 ml maślanki
  • 100 g jagód (mogą być owoce mrożone: jagody, borówki, maliny, jeżyny)
  • 1 łyżeczka dowolnego oleju
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Ulubione ziarna: słonecznik, pestki dyni, migdały

Wszystkie składniki zblendować rdo uzyskania gładkiej masy. Możesz doprawić do smaku wiórkami kokosowymi.

Śniadanie 3

Owsianka z jagodami i jabłkiem

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • Szczypta soli, cukru i cynamonu
  • Ok. 80 ml mleka migdałowego lub owsianego
  • Pół szklanki jagód
  • Pokrojone orzechy włoskie do smaku

Do garnuszka wlać ok. 1,5 szklanki wody, wsypać płatki owsiane, lekko posolić, dodać szczyptę cukru. Gotować na wolnym ogniu. Zetrzeć jabłko na tarce. W ostatniej minucie gotowania do płatków dodaj cynamon, starte jabłko, i orzechy. Wymieszaj. Uzupełnij mlekiem. Posyp jagody na owsiankę.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.