Nie tylko na Wielkanoc. Pięknie wyrasta. Czy babka drożdżowa jest zdrowa?
Dzięki drożdżom wypiek zawiera witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego. A ponadto, ...
W czerstwym cieście drożdżowym część zwykłej skrobi przekształca się w tzw. skrobię oporną. Nie jest więc wchłaniana w jelicie cienkim, dzięki czemu obniża indeks glikemiczny żywności, a także reguluje trawienie i obniża stężenie cholesterolu.
Czasem lepsze czerstwe niż świeże. Dlaczego?
Układ pokarmowy osób starszych, czy nawet dzieci znacznie lepiej radzi sobie z ciastem mniej świeżym. Zbyt świeże ciasto drożdżowe zjedzone przez osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego może podrażnić żołądek i spowodować uczucie dyskomfortu.
Baba drożdżowa:
Składniki:
Zrobić rozczyn: drożdże wymieszać z 5 łyżkami mleka, 1 łyżeczką cukru, , 1 łyżką mąki - odstawić na 5 minut.
Do mąki dodać pozostałe składniki i rozczyn. Dobrze wyrobić - przykryć ścierką i zostawić na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość . Formę polecam wysmarować masłem i delikatnie oprószyć bułką tartą, przełożyć do niej ciasto, przykryć i ponownie zostawić tym razem wystarczy na 30 minut.
Piec w temp. 180 st. C około 35 minut.