O właściwościach zdrowotnych pokrzywy i aronii można pisać bardzo długo :). Zatem dlaczego nie połączyć ze sobą tych dwóch niezwykle cennych dla zdrowia roślin? Tym razem polecamy syrop pokrzywowo-aroniowy dla osób osłabionych, często popadających w różne infekcje. Taki syrop usprawnia krążenie krwi, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, regeneruje po chorobie, silnym stresie, wysiłku fizycznych, poprawia sprawność intelektualną i koncentrację. U nas w domu często gości w sezonie jesienno-zimowym.
• Około 1 szklanka gęstego soku z owoców aronii.
• 3 łyżki suszu liści pokrzywy.
Liście pokrzywy zalać ½ szklanki wody, gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Przecedzić.
Owoce aronii (2 szklanki) należy dokładnie umyć i zmiksować blenderem , a następnie przełożyć na gazę lub sitko i dokładnie wycisnąć. Do soku z aronii dodać sok z cytryny, cukier (2-3 łyżki) i wymieszać.
Następnie połączyć gotowy sok z aronii z wywarem z pokrzywy. Całość gotować około 3 minuty, na bardzo wolnym ogniu. Zamknąć najlepiej w butelce z ciemnego szkła i przechowywać do 3 - 4 dni w lodówce.
Osoba dorosła 2 łyżki dziennie po jedzeniu.
Dziecko (od 3 roku życia) 1 łyżeczka po jedzeniu (2 razy w ciągu dnia).
Oczywiście podczas takich kuracji należy robić przerwy (po miesiącu).
Rada: Taki syrop można dodawać również do koktajli, jogurtów.