Jako, że jestem zwolenniczką naturalnego leczenia (przynajmniej na początku choroby, aby nie dopuścić do jej dalszego rozwoju) chciałabym podzielić się z wami przepisem na zdrowy syrop, który króluje w moim domu nie tylko w okresie zimy. Syrop z czosnku, miodu i cytryny .... nasz najlepszy domowy suplement diety, od lat! :) Wspiera odporność organizmu, działa bakteriobójczo, grzybobójczo, zabija wirusy.
Czosnek warto spożywać profilatycznie przynajmniej co jakiś czas, ponieważ doskonale oczyszcza organizm z toksyn, zabija komórki nowotworowe, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza zmiany miażdżycowe, niszczy pasożyty jelit. Czosnek zapobiega również oznakom starzenia, gdyż zawiera dużo antyoksydantów. Taka mikstura w postaci płynnej wypełnia twoją krew przeciwutleniaczami, które szybko pobudzają nasze naturalne mechanizmy obronne do walki z patogenami. Jak wynika z najnowszych badań, skuteczność czosnku zdecydowanie przewyższa antybiotyki w zabijaniu bakterii, zwłaszcza teraz, kiedy szczepy bakterii stają się oporne na działanie antybiotyków. Czosnek reguluje również skład naszej flory jelitowej i jest skutecznym środkiem przeciw bakteriom takim jak Staphylococcus aureus, Streptococcus, Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae. Właściwościom czosnku nie ma końca. W dalszym ciągu trwają badania, które mają na celu poznać ''wciąż nam nieznane'' składniki i właściwości czosnku. Warto więc częściej przypominać sobie o nim, zwłaszcza kiedy odczuwasz, że coś jest ''na rzeczy'':).
Tak naprawdę ten syrop nigdy mnie nie zawiódł. Od kiedy go stosuję zawsze wyciąga moje dzieci z choroby. Już nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio chorowały na jelitówki, grypy, przeziębienia i inne. Nawet jeśli coś się zaczyna widzę, że są silne, szybciej dochodzą do siebie (generalnie już na drugi dzień :). Korzystają z tego przepisu moje koleżanki, rodzina, rozsyłam więc go dalej, a niech idzie w świat, chociaż już wielu z Was i tak z niego korzysta .... :)
Mikstura jest całkiem przyjemna w smaku, gdyż miód i cytryna łagodzą intensywny smak i zapach czosnku.
Przepis:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Powstanie biały, kremowy płyn.
Odczekać 10 min (przez ten czas wydziela się allicyna, substancja odpowiedzialna za skuteczność czosnku).
Po 10 minutach można podawać.
Trzymać w słoiku zamknięty i w lodówce do 2-3 dni.
Rada: Aby syrop nam się szybko nie znudził, warto urozmaicać ten napój różnymi dodatkami, jak np.: natka pietruszki, kurkuma, imbir, anyż itd.; wzmocnimy tylko działanie takiego syropu.
Jak dawkować?
Dzieci profilatycznie 1 łyżeczka dziennie (lub co drugi dzień), w czasie choroby można 2 łyżeczki w ciągu dnia.
Dorośli profilaktycznie 1 łyżka dziennie, w czasie choroby 2-3 łyżki w ciągu dnia.
Soki, koktajle i mikstury roślinne na poprawę odporności i pamięci u dzieci.
Więcej o syropach na odporność i innych sprawdzonych miksturach roślinnych?
Zapraszam na stronę Dietetyki Pediatrycznej http://dietetykapediatryczna.pl/ebook/soki-koktajle-syropki-dla-dzieci