email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Syrop z czosnku, miodu i cytryny - przepis na naturalny antybiotyk.

Syrop z czosnku, miodu i cytryny - przepis na naturalny antybiotyk.

Jako, że jestem zwolenniczką naturalnego leczenia (przynajmniej na początku choroby, aby nie dopuścić do jej dalszego rozwoju) chciałabym podzielić się z wami przepisem na zdrowy syrop, który króluje w moim domu nie tylko w okresie zimy. Syrop z czosnku, miodu i cytryny .... nasz najlepszy domowy suplement diety, od lat! :) Wspiera odporność organizmu, działa bakteriobójczo, grzybobójczo, zabija wirusy.

Czosnek warto spożywać profilatycznie przynajmniej co jakiś czas, ponieważ doskonale oczyszcza organizm z toksyn, zabija komórki nowotworowe, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza zmiany miażdżycowe, niszczy pasożyty jelit. Czosnek zapobiega również oznakom starzenia, gdyż zawiera dużo antyoksydantów. Taka mikstura w postaci płynnej wypełnia twoją krew przeciwutleniaczami, które szybko pobudzają nasze naturalne mechanizmy obronne do walki z patogenami. Jak wynika z najnowszych badań, skuteczność czosnku zdecydowanie przewyższa antybiotyki w zabijaniu bakterii, zwłaszcza teraz, kiedy szczepy bakterii stają się oporne na działanie antybiotyków. Czosnek reguluje również skład naszej flory jelitowej i jest skutecznym środkiem przeciw  bakteriom takim jak  Staphylococcus aureus, Streptococcus, Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae. Właściwościom czosnku nie ma końca. W dalszym ciągu trwają badania, które mają na celu poznać ''wciąż nam nieznane'' składniki i właściwości czosnku. Warto więc częściej przypominać sobie o nim, zwłaszcza kiedy odczuwasz, że coś jest ''na rzeczy'':).

Tak naprawdę ten syrop nigdy mnie nie zawiódł. Od kiedy go stosuję zawsze wyciąga moje dzieci z choroby. Już nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio chorowały na jelitówki, grypy, przeziębienia i inne. Nawet jeśli coś się zaczyna widzę, że są silne, szybciej dochodzą do siebie (generalnie już na drugi dzień :). Korzystają z tego przepisu moje koleżanki, rodzina, rozsyłam więc go dalej, a niech idzie w świat, chociaż już wielu z Was i tak z niego korzysta .... :)

Mikstura jest całkiem przyjemna w smaku, gdyż miód i cytryna łagodzą intensywny smak i zapach czosnku.

Przepis:

  • Z całej cytryny wyciskam sok
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku (nasz POLSKI oczywiście) :).
  • Można dodać trochę letniej wody (tak około 4-5 łyżek, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać).
  • 1 łyżeczka oleju (u mnie rzepakowy lub oliwa z oliwek; może być również lniany, ale wtedy zalecam zrobić syrop jednodniowy)

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Powstanie biały, kremowy płyn.

Odczekać 10 min (przez ten czas wydziela się allicyna, substancja odpowiedzialna za skuteczność czosnku).

Po 10 minutach można podawać.

Trzymać w słoiku zamknięty i w lodówce do 2-3 dni.

Rada: Aby syrop nam się szybko nie znudził, warto urozmaicać ten napój różnymi dodatkami, jak np.: natka pietruszki, kurkuma, imbir, anyż itd.; wzmocnimy tylko działanie takiego syropu.

Jak dawkować?

Dzieci profilatycznie 1 łyżeczka dziennie (lub co drugi dzień), w czasie choroby można 2 łyżeczki w ciągu dnia.

Dorośli profilaktycznie 1 łyżka dziennie, w czasie choroby 2-3 łyżki w ciągu dnia.

 

Soki, koktajle i mikstury roślinne na poprawę odporności i pamięci u dzieci.

Więcej o syropach na odporność i innych sprawdzonych miksturach roślinnych?

Zapraszam na stronę Dietetyki Pediatrycznej http://dietetykapediatryczna.pl/ebook/soki-koktajle-syropki-dla-dzieci

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.