Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi, która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Tapioka to produkt wysokoskrobiowy i łatwostrawny. Ma biały kolor, ale nie posiada ani smaku, ani zapachu. Dlatego też jest polecana przy silnych nudnościach. Wspomaga leczenie wielu nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, polecana w stanach rekonwalescencji po operacjach, osobom z chorobami zapalnymi jelit (w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna). Wykorzystywana może być u osób z biegunkami lub zaparciami.
Polecana przez lekarzy onkologów w trakcie chemioterapii i radioterapii. Jest dobrze tolerowana przez osoby nawet z bardzo uszkodzonym przewodem pokarmowym w przebiegu leczenia onkologicznego.
Może stanowić doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Przykładowo można zrobić z niego pyszny bubble tea, czyli popularny deser herbaciany, dostępny zresztą w wielu hipermarketach.
Jako, że tapioka jest produktem lekkostrawnym oraz hipoalergicznym z powodzeniem może być włączona do diety dzieci oraz osób starszych.
Przepis na pudding z tapioki, który regeneruje układ pokarmowy i na długo zaspokaja apetyt!
Składniki:
Wykonanie:
Perełki tapioki wsypujemy do miski i zalewamy dwiema szklankami wody, zostawiamy na około 3-4 godziny do namoczenia. Po tym czasie tapiokę odcedzamy na sicie.
Tapiokę dajemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie budyń. Słodzimy do smaku, można użyć kurkumy dla lepszego koloru. Połowę budyniu przekładamy do deserowych miseczek. Do pozostałego budyniu dodajemy zmiksowane lub liofiliozowane jagody, mieszamy i nakładamy na pierwszą warstwę. Można posypać jeszcze płatkami migdałowymi lub innymi dodatkami.