Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Tapioka na liczne problemy z układem pokarmowym. Poznaj jej właściwości. Przepis na regenerujący pudding z tapioki.

Tapioka na liczne problemy z układem pokarmowym. Poznaj jej właściwości. Przepis na regenerujący pudding z tapioki.

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi, która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Tapioka to produkt wysokoskrobiowy i łatwostrawny. Ma biały kolor, ale nie posiada ani smaku, ani zapachu. Dlatego też jest polecana przy silnych nudnościach. Wspomaga leczenie wielu nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych,  polecana w stanach rekonwalescencji po operacjach, osobom z chorobami zapalnymi jelit (w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna). Wykorzystywana może być u osób z biegunkami lub zaparciami.

Polecana przez lekarzy onkologów w trakcie chemioterapii i radioterapii. Jest dobrze tolerowana przez osoby nawet z bardzo uszkodzonym przewodem pokarmowym w przebiegu leczenia onkologicznego.

Może stanowić doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Przykładowo można zrobić z niego pyszny bubble tea, czyli popularny deser herbaciany, dostępny zresztą w wielu hipermarketach.
Jako, że tapioka jest produktem lekkostrawnym oraz hipoalergicznym z powodzeniem może być włączona do diety dzieci oraz osób starszych.

Przepis na pudding z tapioki, który regeneruje układ pokarmowy i na długo zaspokaja apetyt!

Składniki:

  •     Pół szklanki tapioki (perełki)
  •     1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  •     1 łyżka cukru (można użyć stewii w proszku)
  •     4-5 łyżki jagód świeżych, mrożonych lub liofilizowanych (proponuję również inne owoce: truskawki, mango, brzoskwienie)

Wykonanie:

Perełki tapioki wsypujemy do miski i zalewamy dwiema szklankami wody, zostawiamy na około 3-4 godziny do namoczenia. Po tym czasie tapiokę odcedzamy na sicie.

Tapiokę dajemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie budyń. Słodzimy do smaku, można użyć kurkumy dla lepszego koloru. Połowę budyniu przekładamy do deserowych miseczek. Do pozostałego budyniu dodajemy zmiksowane lub liofiliozowane jagody, mieszamy i nakładamy na pierwszą warstwę. Można posypać jeszcze płatkami migdałowymi lub innymi dodatkami.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.