email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Tarta bezglutenowa z porami i mięsem.

Tarta bezglutenowa z porami i mięsem.

histaminy

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • Dowolne mięso (pierś z kurczaka, szynka, kiełbasa, mięso mielone)
  • Pół szklanki jogurtu
  • 3 jajka
  • Masło klarowane do smażenia
  • Ser żółty potarty (1/3 szklanki)
  • Można jeszcze dodać pokruszony ser-twaróg
  • Przyprawy : rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, papryka czerwona słodka, szczypta papryki ostrej, sól, pieprz
  • opcjonalnie (sos czosnkowy)

Ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na 30 minut. Po czym rozwałkować, wyłożyć na formę i zapiec w piekarniku ok. 10 minut.  Ciasto można lekko posmarować musztardą wymieszaną z majonezem (ale naprawę minimalnie) lub sosem czosnkowym.

Farsz:

Pory drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle (2 łyżki) do miękkości. Dodajemy ulubione mięso, podsmażamy chwilę. Można dodać jeszcze cebulkę, pietruszkę zieloną, ulubione przyprawy.

Jajka dokładnie mieszkamy z serami, jogurtem, przyprawami.
Gdy pory przestygną mieszamy je z masą jajeczno-jogurtową. Jednolitą masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy kolejne  15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.