location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Tymianek – cudowna roślina lecznicza na choroby układu oddechowego, dolegliwości żołądkowe, bóle reumatyczne, problemy skórne. Tymiankowe przepisy.

Tymianek – cudowna roślina lecznicza na choroby układu oddechowego, dolegliwości żołądkowe, bóle reumatyczne, problemy skórne. Tymiankowe przepisy.

Tymianek to od wieków sprawdzony środek wykorzystywany w leczeniu wielu chorób. Ma jeden z najwyższych poziomów antyoksydacyjnych wśród ziół. Posiada działanie antybiotyczne, działa bakteriobójczo, przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo. To niezwykłe ziele  zawiera olejek, w skład którego wchodzi między innymi związek fenolowy — tymol, o skutecznym działaniu antybiotycznym. Warto wiedzieć, że substancje zawarte w zielu (głównie chodzi o wspomniany tymol) są w mniejszych ilościach lekami, a więc w większych ilościach działają toksycznie. Najbardziej niebezpieczne jest przedawkowanie olejku tymiankowego, który w dużej części składa się z tymolu. Dlatego należy stosować go z umiarem i robić przerwy w trakcie różnorodnych tymiankowych kuracji. Tymol stanowi składnik niektórych leków, kremów przeciwtrądzikowych, past do zębów oraz płynów do mycia twarzy.

Tymianek zawiera garbniki, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, mikroelementy oraz wciąż nieznane substancje antybiotyczne, które są cały czas w centrum zainteresowania naukowców medycznych.

Tymianek od lat stosowany jest przy infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi ataki męczącego kaszlu, rozluźnia mięśnie oskrzeli, pomaga w zapaleniu gardła, rozrzedza zgęstniałą zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Niezwykle pomocny przy anginie.

Wśród jego dobroczynnych zalet wymienia się również wspomaganie pracy umysłowej, działa uspokajająco, pomaga w  leczenie trądziku, łupieżu, wypadaniu włosów  i innych problemów skórnych.

Tymianek ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi bóle stawów i wszelkiego rodzaju bóle reumatyczne. Tutaj zbawienne okazać się mogą rozgrzewające kąpiele tymiankowe.
 

Przepis na herbatkę tymiankową.

Napar można użyć także do płukania gardła (bez dodatków, sam napar). Taka płukanka usuwa nieprzyjemny zapach z ust, likwiduje afty oraz stany zapalne dziąseł.

Herbata zaparzona z liści tymianka może okazać się niezawodna również przy niestrawności i wzdęciach.

Składniki:

  • 2 łodygi świeżego tymianku (lub 1 płaska łyżeczka łyżkę suszonego rozdrobnionego ziela)
  • 1 szklanka wrzątku
  • opcjonalnie: świeża cytryna i/ lub miód, plasterek pomarańczy

Przygotowanie:
Umieść świeży tymianek w dzbanku, zalej gorącą wodą, pozostaw przykryty przez co około 15 minut. Po naparzeniu usuń łodygi. Dodaj miód, plasterek pomarańczy i ewentualnie sok z cytryny. Jeżeli przeszkadza Ci zapach tymianku możesz dodać sok malinowy lub inny.

Mus jabłkowy z tymiankiem

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gałązki tymianku
  • Sok z cytryny (1/2)

Jabłka wraz ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je do rondelka i zacznij podgrzewać. Dodaj listki tymianku i mieszaj często.  Jabłka duś na małym ogniu. Gotowe jabłka zblendować na gładki mus. Dodaj sok z cytryny, ewentualnie łyżeczkę miodu i gotowe.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.