email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

W jaki sposób podwyższone stężenie glukozy we krwi oraz nadwaga i otyłość osłabiają odporność?

W jaki sposób podwyższone stężenie glukozy we krwi  oraz nadwaga i otyłość osłabiają  odporność?

Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby infekcyjne i zwrócenie uwagi na stan swojej odporności, chociaż o odporność powinniśmy dbać przez cały rok. Teraz w okresie pandemii koronawirusa bardziej zwracamy uwagę na podniesienie odporności, czytamy, oglądamy, słuchamy porad eksperckich. Po pandemii jestem pewna, iż jakaś część z nas bardziej zacznie dbać o to, aby w przyszłości uniknąć albo przynajmniej opóźnić rozwój wielu chorób, które mogą tylko utrudniać walkę z jakąkolwiek infekcją. Zdecydowanie należy tutaj wspomnieć o zaburzeniach, które w szczególny sposób osłabiają naszą odporność: hiperglikemia (zbyt wysokie stężenia glukozy we krwi), insulinooporność, cukrzyca oraz nadwaga/otyłość.

 

Hiperglikemia.

Zaburzenia metabolizmu węglowodanów mogą przybierać różne formy: od umiarkowanego stopnia nietolerancji glukozy do jawnej cukrzycy z objawową hiperglikemią. Przewlekła hiperglikemia/cukrzyca prowadzi do upośledzenia funkcji limfocytów i komórek tkanki łącznej, a także wielu enzymów o działaniu naprawczym. Dochodzi do opóźnionej reakcji komórek odpornościowych na obecność różnorakich patogenów, wirusów, słabszego gojenia się ran, zakażeń bakteryjnych, grzybiczych, słabego odczynu gorączkowego (diabetycy często nie gorączkują pomimo infekcji). Dodatkowo, dochodzi do  uszkodzenia naczyń krwionośnych i nerwów, co tylko utrudnia procesy obronne i naprawcze organizmu. Każda infekcja przeciąga się, w dalszej kolejności łatwiej o zakażenia bakteryjne i grzybicze. Diabetycy natomiast w sposób szczególny powinni dbać o swoją odporność, gdyż choroba upośledza działanie układu immunologicznego.

 

Nadwaga / otyłość i znowu ta glukoza.

Otyłość nasila syntezę cytokin, białka C-reaktywnego oraz wyzwala szlaki prozapalne. Otyłość czy nadwaga wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym związanym z naciekiem komórek układu immunologicznego w tkance tłuszczowej i zwiększonym wydzielaniem cytokin prozapalnych. Nadmierne gromadzenie się tłuszczów prowadzi do zmian liczby i funkcji komórek układu immunologicznego w obrębie tkanki tłuszczowej. Takie zaburzenia równowagi między komórkami układu immunologicznego prowadzi do uogólnionej reakcji zapalnej związanej z otyłością. Spowodowane otyłością zaburzenie czynności adipocytów może predysponować do rozwoju insulinooporności, ponieważ uwalnianie TNF-α, IL-6 (cytokin prozapalnych) oraz wolnych kwasów tłuszczowych zaburza sygnał z receptora insulinowego. I tutaj znowu wracamy do hiperglikemii. Infekcja powoduje zwiększone zapotrzebowanie na insulinę. Trzustka zdrowego człowieka będzie w stanie wyprodukować odpowiednią ilość insuliny. Tymczasem trzustka diabetyka nie jest w stanie wyprodukować większej ilości insuliny, a więc zwiększa się stężenie glukozy, a infekcja przeciąga się.

Ocenia się, że spożycie ponad 25% energii pod postacią cukrów dodanych powoduje drastyczne zubożenie organizmu w witaminy i minerały A, E, C, z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo oraz cynk. Organizm nie mając wsparcia z zewnątrz musi sięgać po rezerwy. A co jeśli i rezerwy się kurczą? Efektem jest spadek odporności, trudności w zwalczaniu wszelakich infekcji oraz wzrost ryzyka rozwoju chorób, o których częściej teraz słyszymy w dobie pandemii koronawirusa i które nazywane są chorobami współistniejącymi, a najczęściej są to: cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, zaburzenia metaboliczne. Źródłem tych chorób najczęściej jest nieodpowiednia dieta: cukier, dieta bogata w tłuszcze, ciągłe podjadanie, brak ruchu. Zadbaj o prawidłową dietę i aktywność fizyczną już teraz. W dużej mierze masz wpływ na to w jakim stanie będzie twój układ immunologiczny podczas infekcji.

 

 

Bibliografia:

  • Dietetyka oparta na dowodach. Pod redakcją E. Poniewierki, MedPharm Polska.
  • Jak naturalnie wzmacniać odporność w cukrzycy? https://zdrowydiabetyk.pl/jak-naturalnie-wzmacniac-odpornosc-w-cukrzycy/
  • Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka. Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, nr 19 (2) / 2016.
  • Czas jesiennych infekcji. http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_cukrzyca2,info,416,0.html
  • Gorzka prawda o cukrze. http://laboratoria.net/pdf/?get=L2hvbWUvX2l0ZW0sMTU4NDkscmlkLCxwcmludCwxLHBkZiwxLmh0bWw=

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.